avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

5 ting du må vite om å spare i aksjefond

Community Manager
Community Manager

1. Du kan få mest mulig ut av sparepengene dine

I en tid med lave innskuddsrenter ønsker mange å finne gode og lønnsomme alternativer for banksparing når man skal spare over lengre tid. Fond er det enkleste sparealternativet for folk flest. Fond gir deg mulighet til å investere i aksjer på en enkel og oversiktlig måte. 

 

2. Gode sparevaner gir fleksibilitet gjennom livet

Over tid kan du forvente at et aksjefond gir tre til fem prosentpoeng høyere gjennomsnittlig årlig avkastning enn hva du får på sparekonto. Det kan høres lite ut, men i løpet av noen år vil de få ekstra prosentene gjøre store utslag for sparingen din. Sparing i aksjer har gitt mer avkastning historisk enn både renter og eiendom. Fond gjør det enkelt og effektivt for deg å ta del i denne verdiøkningen uten at du selv trenger å ha kunnskap om markeder, bransjer og selskaper. 

 

Forventet årlig avkastning.pngTabellen beregner hva en månedlig spareavtale på 1000 kr, vil forventes å utgjøre i ulike tidsperioder og ved ulik blanding av aksjer og renter. Satsene som er brukt er hhv 2,5 % (100 % renter), 3,0 %, 3,8 %, 4,6 %, 5,8 % og 6,5 % (100 % aksjer). Forventet avkastning er likevel ingen garanti for fremtidig avkastning. Tabellen er basert på DNBs forventninger. Eventuell skatteffekt, kostnader, skjermingsfradrag og inflasjon er ikke hensyntatt.

 3. Investerer du månedlig i aksjefond kan gevinsten fort bli stor

 

Aksjemarkedet svinger, og da også prisen du må betale for å kjøpe aksjer. Med fast sparing i fond får du redusert risiko i sparingen din fordi du får kjøpt fondsandeler på ulike tidspunkter. 

 

fondskurs.png 

fondskurs 1.png

 

4. Velg riktig risiko

Når du kjøper fondsandeler kan du velge mellom mange ulike typer aksjefond som har ulik risiko. Store globale brede fond, som investerer i mange selskaper på tvers av land og bransjer kjennetegnes som mindre risikable enn fond som investerer i en utvalgt bransje eller land. Generelt bør man ikke putte alle eggene i en kurv, så det kan være lurt å ha den største andelen i et bredt globalt fond, og en mindre del i en bransje/sektor man har ekstra tro på. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. 

 

5. Hold deg til planen - Din største risiko er deg selv

Den største utfordringen med å investere i aksjefond, er hvordan du håndterer svingningene som vil komme i investeringsperioden. Om du velger å gjøre endringer eller selge deg ut når ting går dårlig. At du holder deg til din opprinnelige plan er avgjørende for sluttresultatet. Selg når du er fornøyd. Unngå å selge når markedet faller, da får du en dårligere kurs enn når markedet går oppover. 

2 Kommentarer
Bidragsyter

Har noen spørsmål :

Hvor mye mange akjer lønner det seg å kjøpe av hver enkelt ? 

Når bør man selge en aksje ? 

 

Har akjer i Nel , rec , otello, Lerøy og Interoil 

Moderator

Hei

 

Det er ingen fasit på hva som lønner seg, men det er et par ting det kan være lurt å tenke igjennom. Det mest grunnleggende er risiko og diversifisering. Færre aksjer gir høyere risiko, mens flere aksjer vil spre risikoen. I tillegg må man vurdere hvordan aksjene korrelerer og utfyller hverandre. Mange aksjefond har typisk 30-70 aksjer i porteføljen spredt over flere sektorer (eller subsektorer) nettopp for å spre risikoen og høste risikopremien i aksjemarkedet.

 

I tillegg bør man tenkte på kostnader. Det påløper kurtasje når man handler enkeltaksjer, og man må derfor se gevinst opp mot kostnader med hensyn på størrelse og turnover på porteføljen.

 

Når en aksje bør selges er det store spørsmålet hvor det dessverre ikke er noen fasit. Det beste tipset her er å ha en godt gjennomtenkt investeringsstrategi og unngå å bli påvirket av media og følelser (dog det er vanskelig til tider).

 

Kine - Investeringsanalytiker DNB Asset Management