avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Avventende markeder før amerikanske tall

Community Manager
Community Manager

Amerikanske DJIA holdt seg så vidt i pluss, mens S&P falt litt tilbake i går. Nedgangen var litt tydeligere i Europa. I Asia i dag er det nok en dag med røde tall for de fleste børsindeksene. 10-års amerikanske statsrenter har falt et par punkter. EURUSD er marginalt ned siden i går morges. EURSEK har steget 0,6%, mye drevet av Riksbankens uttalelser i går. Oljeprisen falt markert i går ettermiddag, men hentet seg litt inn og er nå omtrent ¾ USD/fat lavere enn i går morges. Markedene er avventende til dagens amerikanske nøkkeltall, og bekymret for at varslede økninger i tollsatser skal bli satt i verk.
 
I dag kl 08:00 kommer det tall for industriproduksjonen i Norge i juli. Det var nullvekst i juni, og vi tror produksjonen falt i juli også når vi justerer for sesongvariasjoner. Svake PMI-indekser og høye energipriser kan tyde på det. Konsensusanslaget fra Bloomberg viser imidlertid en oppgang på 1,0%.
I USA kommer arbeidsmarkedsrapporten med sysselsettingstall («non-farm payrolls»). Sysselsettingstallene, som ikke omfatter landbrukssektoren, viste en vekst på 157.000 personer i juli. Det var lavere enn ventet. Nå ligger konsensusforventningen på 198.000 for august, og vi tror veksten kan bli enda høyere. Gårsdagens ADP-tall kom imidlertid ut litt svakere enn ventet. Det kan ha dempet forventingene til oppgangen i dagens sysselsettingstall noe. Arbeidsledighetsraten ventes å avta til 3,8%. Vi tror den blir liggende på 3,9% denne måneden, men at den skal videre ned etter hvert. Timelønnsveksten er forventet å ha steget med 0,2% m/m, og høyere tall her kan fort økte inflasjonsforventningene og dermed rentene. Antall nye søkere til ledighetstrygd falt forrige uke til 203.000, det laveste nivået siden midten av desember 1969. Også gjennomsnittlig antall nye søkere de siste fire ukene falt til det laveste nivået på 49 år. Søkertallene er delvis basert på estimater for noen stater, og kan derfor bli revidert. Så langt viser i alle fall tallene et arbeidsmarked som har strammet seg til, og det er rimelig å vente flere rapporter om mangel på arbeidskraft. Med økte tolltariffer på import øker sjansen for at det stramme arbeidsmarkedet fører til høyere lønnsvekst som igjen sprer seg til høyere inflasjon. 

 

Les mer om Riksbanken som holdt renten uendret denne uken, og SSBs analyser og anslag for den økonomiske utviklingen i morgenrapporten til makroteamet i DNB Markets. Klikk på bindersen for å lese hele rapporten.