avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Bank of Japan holder gasspedalen inne

Moderator

Yenen svekker seg og japanske renter trekker ned på morgenkvisten i dag, etter at det ble klart at spekulasjonene om at Bank of Japan ville heve målet for tiårsrenten og slik oppnå en brattere rentekurve, ikke slo til. Overskriften på dagens pressemelding - «Styrking av rammeverket for fortsatt storstilte pengepolitiske lettelser» - illustrerer at sentralbanken ennå er langt unna tanken på å lette på trykket på gasspedalen.
 
Noen kommunikasjonsendringer har riktignok tvunget seg fram. For det første erkjenner Bank of Japan at det vil ta lenger tid enn tidligere antatt å nå målet på 2 prosent. Inflasjonsanslagene er justert videre ned, både for i år og de neste to årene, og når ikke høyere opp enn 1,6 prosent i 2020. For det andre vil sentralbanken tillate at tiårsrenten svinger noe over og under målet på 0,0 prosent. Akkurat hvor stor toleransen for avvik er, sies ikke eksplisitt i pressemeldingen. Så langt har de tre intervensjonene den siste uken, den siste i går, vist at den øvre grensen går på 0,1 prosent. For det tredje introduseres fremtidsguiding: rentene vil forbli svært lave i en «extended period of time».
 
Børsene var sure i både Europa og USA i går, og den negative utviklingen fortsetter i Asia i dag (med unntak av japanske Nikkei, som har steget litt i kjølvannet av Bank of Japans annonsering). Det hjelper lite på stemningen at nattens kinesiske PMI-indeks bekrefter at aktiviteten i industrien sakket farten videre i juli. Caixins versjon av PMI-indeksen publiseres natt til i morgen, og er ventet å vise en lignende utvikling.

 

Les mer i morgenrapporten fra makroteamet til DNB Markets ved å klikke her