avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Berg- og dalbane i italienske markeder

Community Manager
Community Manager

Selv om den italienske børsen til slutt endte sideveis på fredag, var dagen preget av mye volatilitet. Dagen begynte surt etter at Europakommisjonen på torsdag leverte et brev til Italias finansminister, Giovanni Tria, som sa at det nye budsjettet er i alvorlig brudd med EUs regler. Statsrentene steg, og rett før lunsj var tiårsrenten oppe i 3,80 prosent. Italienske aksjer falt, drevet av svak utvikling for bankaksjer. Den tette linken mellom banksektoren og statsrentene bør ses i sammenheng med at italienske banker har unormalt stor eksponering mot italienske statspapirer. Samlet holder bankene drøye 28 prosent av utestående statsgjeld, som ifølge tall fra ECB utgjør 10 prosent av balansen. Til sammenligning er eksponeringen mot innenlandsk statsgjeld i franske og tyske banker på rundt 2 prosent av balansene. Usikkerheten om bankene ble neppe bedre etter at Fitch i et notat på fredag advarte om at bankenes kredittrating også var sårbar, fordi økte spreader vil tære på bankenes egenkapital.
 
Etter lunsj snudde markedene opp igjen, etter at kommisjonens Pierre Moscovici sa at "we have no interest in creating new tensions.” Signalet om at Brussel ikke ønsker en oppildnet konflikt med Italia sendte rentene ned og aksjekursene opp, og tiårsrenten avsluttet fredagshandelen på 3,47 prosent. At Moody’s på fredag kuttet Italias kredittrating fra Baa2 til Baa3 fikk dermed lite å si for markedene. Nå på fredag er det ventet at S&P, som har Italia på BBB, vil oppdatere sitt Italiasyn, mens Fitch (BBB) etter planen ikke vil gjøre noen endringer i sitt syn før til neste år.
 

Les mer om Italia og Europakommisjonen  i morgenrapporten til makroteamet i DNB Markets. Klikk på bindersen for å lese hele rapporten.