avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Dollaren på defensiven

Moderator

Fredagens amerikanske nøkkeltall var av det sterke slaget. Tall for detaljhandelen bekreftet at husholdningenes forbruk skjøt fart mot slutten av fjoråret. Trenden i kjernekomponenten, der kjøp av biler, bensin og bygningsmaterialer er trukket fra, kom opp til 8,2 prosent i desember, det høyeste på 12 år. Samtidig fikk vi vite at kjerneinflasjonen krøp opp med en tidel til 1,8 prosent år/år, en oppgang som ikke var forventet av analytikerkorpset.

Sistnevnte gir støtte til Feds mantra: Med vekst godt over normalen og lav arbeidsledighet vil kostnader og marginer, og dermed også inflasjonen, til sist stige. Derfor holdt sentralbanken seg til planen om å heve renten tre ganger i 2017, tross et betydelig fall i inflasjonen gjennom året, i stedet for å nøye seg med én heving, slik markedet priset inn for ett år siden. I øyeblikket priser markedet inn 88 prosent sannsynlig for et rentehopp i mars. Vi er også rimelig sikre på at marshoppet kommer, og venter to hevinger til i løpet av året. Det er i tråd med Feds egen renteplan.

De spreke tallene bidro til oppgang i aksjemarkedene og til å løfte den amerikanske tiårige statsrenta med 6 basispunkter til 2,55 prosent. Dollaren har derimot svekket seg på bred basis. Data som støtter opp under Feds rentehevingsplan ser ut til å bli tatt i mot som «gammelt nytt». Oppmerksomheten i valutamarkedet rettes nå først og fremst mot kandidater til å være neste land ut med politikkinnstramninger.

 

Teksten er et utdrag fra morgenrapporten til makroteamet i DNB Markets. Klikk på bindersen for å lese hele rapporten.