avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Dollarhegemoniet mot sitt endelikt?

Moderator

Uroen i Spania virker å tynge europeiske aksjemarkeder, mens de amerikanske børsene endte dagen nær uendret. Euroen ble imidlertid lite påvirket, og styrket seg tidlig i går på bred basis og EURNOK handlet på et tidspunkt så høyt som 9,44. Spekulasjoner om at Trump heller i retning av Powell som sentralbanksjef bidro til at amerikanske statsrenter falt tidlig på dagen. Men sterke tall for førstegangssøkende til ledighetstrygd i USA (laveste på 44 år) og nyheten om at Senatet har blitt enige om et budsjettutkast for 2018, reverserte både rentefallet og dollarsvekkelsen. Også kronen er nær uendret mot euro i morgentimene, til tross for at oljeprisen har falt en drøy prosent.

 

Handel med finansielle aktiva og råvarer i yuan? Som et apropos til Kinas globale ambisjoner omtalt i tirsdagens morgenrapport; meldingene om at Kina gjennom sine statseide olje- og pensjonsselskap ønsker å kjøpe en større andel av Saudi Aramco i forkant av det som lå an til å bli verdens største børsnotering, handler om mer enn tilgang på olje. Og bringer tilbake minner fra 2014 da flere franske banker ble bøtelagt av amerikanske myndigheter for brudd på amerikanske sanksjoner mot Sudan, Irak og Cuba. Finansielle handler som på den tiden de ble utført var lovlige i Europa. Amerikanerne argumenterte med at dersom man gjør seg nytte av den amerikanske finansielle infrastrukturen, må man også følge amerikansk lovgivning. Siden om lag to tredjedeler av verdenshandelen gjøres opp i dollar, er det ikke akkurat uten konsekvenser. Russland og Kina har lenge tatt sikte på å gjøre opp mer av handelen seg i mellom i rubler og yuan. Det franske oljeselskapet Total har åpnet for å gjøre opp handler i euro. Ser man kinesernes flørt med Saudi Aramco i et slikt lys, er det ytterligere et steg på veien mot dollarhegemoniets fall. Ikke i morgen. Ikke neste år. Men på sikt.

 

Teksten er et utdrag fra morgenrapporten til makro-analyseteamet i DNB Markets. Klikk på bindersen for å lese hele rapporten.