avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Er fornybar energi fremtidens investering?

Community Manager
Community Manager

Hvor vi får energien vi benytter fra er i ferd med å endre seg raskt. Veksten og utviklingen skjer mye raskere enn de fleste forventet seg og vil bare fortsette. Økende levestandard og befolkningsvekst vil øke verdens energietterspørsel med ~30 prosent frem til 2040. Samtidig må vårt globale co2 utslipp nesten halveres for at temperaturen på kloden skal øke med mindre enn to grader. Dette er viktig for å sikre en bærekraftig fremtid.

 

Dette medfører at det må investeres i store mengder innen energibesparende tiltak, slik at energien kan brukes på en mer effektiv måte. I tillegg må energiproduksjonen fra bærekraftige fornybare energikilder økes betydelig. Dette er en massiv investeringsmulighet og det er her DNB Miljøinvest søker å finne de beste investeringene.

 

Lavere kostnader  - mer fornybar energi

sol.jpegSolenergi er den billigste strømproduksjonenKostnadene på fornybar energi har falt kraftig som gjør at sol- og vindkraft typisk er den billigste måten å produsere ny strøm på globalt. Dette bør resultere i en akselererende vekst innen fornybar energi fremover ettersom lønnsomheten da blir drivkraften. Vi ser et skifte i produsenter og forbrukere av energi og det er nå Kina som driver endringene innen fornybare energikilder.  

 

Batteri-kappløpet er i gang

Billigere og sterkere batterier er i ferd med å endre transportsektoren og energiproduksjonen. Fremover vil verden se en enorm vekst i batterier, med det finnes flere muligheter for å være eksponert mot denne trenden.

 

batteri.jpegDet forventes stor utvikling innen batterier - I DNB Miljøinvest investerer vi ikke direkte i batteriselskaper, men posisjonerer oss mot selskaper som tjener på veksten. På materialsiden er vi er for eksempel investert i lithium produsenten AMG og Lynas som produserer sjeldne jordarter. I tillegg investerer vi i solinstallatører som SunRun, First Solar og Sunpower som tjener på billigere energilagring, sier Jon Sigurdsen, forvalter av DNB Miljøinvest.

 

Det har startet et globalt kappløp innen utvikling og produksjon av batterier. Dette kan revolusjonere hvordan og hva vi bruker strøm til. Flere teknologiselskaper bygger nå sine første anlegg for produksjon av batterier. Resultatet av dette blir at prisene går ned og effektiviteten går opp.

 

Et miljøfond uten Tesla? 

Tesla.jpegTesla er ikke å finne i DNB Miljøinvests porteføljeDNB Miljøinvest har aldri investert i Tesla Inc, forvalterne Jon Sigurdsen og Christian Rom mener at selskapet er for høyt priset og har en dårlig selskapspolitikk. Jon Sigurdsen har også uttalt følgende til Bloomberg:

 

- Vi kan ha denne samtalen om ett, to og tre år, og jeg vil antagelig gi deg nøyaktig samme svar. Tesla Inc er langt unna å kvalifisere for vår portefølje. De har en for usikker forretningsmodell og har heller ikke bevis at de kan produsere en kontantstrøm. Vi håper Tesla får høyt volum fordi vi kan tjene på det i økosystemet rundt Tesla, da vi er investert i underleverandørene deres.

 

Investeringsuniverset i et miljøperspektiv

Investeringsmulighetene innenfor fornybar energi består av et stort spenn selskaper over hele verden. Det er alt fra sol- og vindparker som reduserer direkte utslipp, til selskaper som har teknologi eller materialer som muliggjør at andre reduserer sine utslipp. Fellesnevneren for investeringene i DNB Miljøinvest er at alle bidrar til mindre direkte eller indirekte utslipp. GARP-prinsippet benyttes i forvaltningen, det vil si vekst til en fornuftig pris.

  

Jon og Christian.jpgJon Sigurdsen og Christian Rom bidrar til mindre co2-utslipp gjennom sin forvaltning- Vi er "bottom up" aksjeplukkere og ser etter selskaper med gode forretningsmodeller med sterke verdiskapende evner og attraktiv relativ verdsettelse, sier Christian Rom. 

 

Jon og Christian har til sammen 17 års erfaring innen dette unge og raskt utviklende universet. Et univers i stadig endring betyr også at gårsdagens vinnere kan bli morgendagens tapere, dette gjør at aktiv forvaltning er svært viktig.

 

Se Jon Sigurdsen kommentere hva han forventer i 2018 i videoen under: