avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Fed ser flere rentehopp, ECB i fokus i dag

Community Manager
Community Manager

Fed sjokkerte ingen da de hevet renteintervallet med en kvart prosentenhet til 1,75 – 2,0 prosent. Beslutningen var enstemmig, og utgjorde den syvende hevingen så langt i denne oppgangsperioden. Flere er i kjømda. Ut fra figuren med komitémedlemmenes renteprognoser («dot-plotet») kunne man lese at det nå er sannsynlig med totalt fire hevinger i år, opp fra tre hevinger ved forrige prognose i mars. Som før ventes renta å gjøre ytterligere tre hopp neste år. Det vil i så fall føre styringsrenteintervallet opp til 3,0 - 3,25 prosent, som er høyere enn Feds anslag på den langsiktige renta (uendret fra marsmøtet, på 2,9 prosent). Vi tror vi kommer til å ende ennå et hakk høyere opp i løpet av neste år, til 3,25-3,5 prosent.
 
Sentralbanksjef Powell høster fortjente lovord for å snakke klarere og mindre «akademisk» enn sine forgjengere. På pressekonferansen i går uttrykte han stor tillit til tilstanden i amerikansk økonomi, som ble karakterisert som «great». Tilliten gjenspeiles også i pressemeldingen, som preges av mindre forbehold enn tidligere. Den økonomiske veksten blir ikke lenger beskrevet som «moderat», men som «solid». Den velkjente setningen om at framtidige rentebeslutninger er avhengig av innkommende data er fjernet. Det samme er setningen om at utviklingen i inflasjonen vil «overvåkes nøye».
 
For øvrig merker vi oss at Powell fra og med januar vil gjennomføre pressekonferanser på hvert møte (ikke annethvert møte som nå). Det bør være til inspirasjon for Norges Bank, som gikk motsatt vei i år. I forbindelse med økningen i antall norske rentemøter fra seks til åtte, ble antall pressekonferanser kuttet fra seks til fire. Dette var, etter vårt syn, og etter Norges Bank Watchs syn, et skritt i retning av mindre åpenhet.

 

Les mer om dollarens reaksjon da Fed-beskjeden kom, at Kina sakker takten, og dagens søkelys mot Frankfurt  i morgenrapporten til makroteamet i DNB Markets. Klikk på bindersen for å lese hele rapporten.