avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Flere nordmenn eier aksjer!

Community Manager
Community Manager

Ikke siden 2011 har flere eid aksjer på Oslo Børs. I løpet av 2107 har det kommet 7000 nye aksjonærer. Nordmenn eier nå aksjer for over 100 milliarder kroner, dette har aldri vært høyere!  

 

Rekordår for Oslo Børs

 

Ved utgangen av 2017 eide flere enn 365 000 personer aksjer på Oslo Børs. Det er en økning på 5,4 % fra 2014. 

I 2017 steg gjennomsnittsporteføljen per person med 21 000 kroner til 276 000 kroner, viser tall fra AksjeNorge[1]. Investeringene for norske privatpersoner på Oslo Børs har økt med 44,5 % siden 2014. Det er verdt å nevne at 37,2 % av denne økningen skyldes positiv kursutvikling.  Gjennom 2017 ga hovedindeksen en avkastning på over 19 %, etter gjentatte topprekorder gjennom året.

 

Mer kunnskap må til

Pressebilde-1-Lene-M.-Refvik.jpgLene M. Refvik, Daglig leder i AksjeNorgeLene Refvik i AksjeNorge tror at innføring av aksjesparekonto vil føre til at flere investerer på Oslo Børs. Økt kunnskap om sparing i aksjer og fond er viktig for å få flere til å spare i aksjemarkedet. -"Dess flere som sparer i aksjemarkedet over lengre tid, dess mer kunnskap får nordmenn om hvordan ta gode valg. Fortsatt lave renter og myndighetenes fokus på økt privat eierskap bidrar positivt til at flere investerer på Oslo Børs" sier Lene Refvik. Jeg tror dessuten at det blir en selvforsterkende effekt etter hvert som flere skjønner at aksjer er for alle.

 

Flere unge investerer i aksjer

 

Antallet investorer i aldersgruppen 18-29 år har økt med 2 459 personer i løpet av fjoråret. I aldersgruppene fra 40 år og oppover finner vi den største verdiøkningen i gjennomsnittlig portefølje. De unge aksjeinvestorene starter gjerne med mindre summer når de skal gjøre seg kjent med aksjemarkedet. Den eldre andelen har også bedre forutsetning for å kunne spare enn mange yngre i etableringsfasen.

 

Verdier porteføljer..png

 

Selskaper med flest privatpersoner som eiere

 

Statoil ASA, Norsk Hydro ASA og DNB ASA ligger på topp tre over selskaper med flest privatpersoner som eiere. Felles for dem alle er at de har mistet private aksjonærer i løpet av året. Norsk Hydro taper flest med 2 929 aksjonærer som valgte å selge sine aksjer i selskapet i fjor. Storebrand er det selskapet som har tiltrukket seg flest privatpersoner som eiere i 2017 og ender på 8. plass på listen. Norske skog hadde 17 000 privatpersoner registrert som eiere ved utgangen av året i påvente av endelig konkurs. 

 

selskaper.pngSelskaper med flest privatpersoner som eiere

 

 [1] Årsstatistikk for 2017 - AksjeNorge