avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Fornyet mandat til Abeonomics

Moderator

 

graf_makro_231017.PNGEUR/NOK og Norsk 10 år statDollaren og pundet har hentet seg litt inn igjen etter torsdagens eurorally. For USAs del kan nyheten om videre fremgang i budsjettprosessen fredag ha bidratt. Og for euroens del er en ny topp for konfliktnivået mellom partene i Catalonia negativt. Lørdag annonserte den spanske statsministeren Rajoy at han vil avsette den katalanske regjeringen og sette regionen under midlertidig administrasjon inntil et nyvalg er avholdt i løpet av de neste seks månedene. Han trenger godkjennelse av Senatet, men med eget parti i flertall er det grunn til å tro at han får det. Den katalanske lederen Puigdemont fordømmer beskjeden, og er nå under press fra sine for formelt å erklære uavhengighet innen kort tid. Utviklingen vil følges nøye av markedet også denne uken. I Italia avholdt for øvrig to av landets rikeste regioner, Veneto og Lombardia, folkeavstemninger i helgen. Disse var lovlige og ikke-bindende, og spørsmålet var økt selvråderett, ikke uavhengighet. Mer enn 90 prosent stemte i favør av økt selvråderett, men bare omtrent 40 prosent av velgerne deltok. 

 

I Japan har folket gitt Abeonomics et fornyet mandat, noe som har bidratt til å løfte Nikkei med 1,2 prosent i dag. Shinzo Abe går nå inn i sin fjerde periode som statsminister etter at hans parti LDP, sammen med koalisjonspartneren Komeito, nok en gang fikk mer enn to tredjedeler flertall i parlamentet. Ikke så rart kanskje, ettersom japansk økonomi går så det suser, målt ved verdiskapning per innbygger. Det ligger an til ekspansiv finanspolitikk fremover, og en økonomisk vekst som vil sørge for fortsatt nedgang i et allerede lavt arbeidsledighetsnivå. Sentralbanksjef Kurodas periode utløper i april neste år, men han – eller en likesinnet - får trolig lov til å fortsette en periode til. Ettersom lønns- og prisvekst trolig vil fortsette å glimre med sitt fravær, er det duket for fortsatt nullrenter i Japan i overskuelig framtid. Sentralbankens verdipapirkjøp er derimot på nedadgående kurs, og vi venter at denne trenden fortsetter slik at man går mot avvikling av kjøpene sent i 2019. Det uttalte målet om å kjøpe for 80 000 milliarder yen i året vil trolig sløyfes i løpet av det neste året.

 

Teksten er et utdrag fra morgenrapporten til makro-analyseteamet i DNB Markets. Klikk på bindersen for å lese hele rapporten.