avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Høyere inflasjon enn ventet ga kroneløft

Community Manager
Community Manager

Norsk inflasjon overrasket med å stige mer enn anslått i august. Det var ventet at kjerneinflasjonen (KPIJAE) ville vise en oppgang på 1,7 prosent, mens utfallet ble 1,9 prosent, hvilket også er godt over anslaget til Norges Bank (1,5 prosent). En viktig grunn til oppgangen var at prisene på klær og sko økte i august. Det normale er at salgsaktivitet som fører til at prisene faller denne måneden. Det er vanskelig å finne noen annen god grunn til prisoppgangen enn den svake utviklingen for kronekursen.   
 
Siden inflasjonen har løftet seg mer enn det sentralbanken så for seg i juni, trekker det i retning av at rentebanen vil bli løftet på rentemøtet neste uke. Den høye inflasjonen bidro dermed til et klart løft for kronekursen i går. Kronen styrket seg umiddelbart 6-7 øre mot euro, men effekten ble moderert i går ettermiddag da euroen gikk sterkere mot flere valutaer. I løpet av det siste døgnet har imidlertid kronen styrket seg på bred basis. Likevel er den handelsveide kronen fortsatt klart svakere enn det Norges Bank anslo i juni. To av faktorene i «renteregnskapet» trekker dermed i retning av en høyere rentebane.   

 

Les mer om BNP, Bank of England, Brexit-avtale i løpet av oktober og handels-barrierer  i morgenrapporten til makroteamet i DNB Markets. Klikk på bindersen for å lese hele rapporten.