avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Handelskrig på trappene

Community Manager
Community Manager

Donald Trump og Det hvite hus annonserte fredag at USA fra og med 6. juli vil innføre tollsatser på import fra Kina. I første omgang dreier det seg om 818 produkter til en samlet verdi på 34 milliarder dollar. De største varegruppene er biler (samlet verdi på 3,5 milliarder dollar), pumper (1,7 milliarder dollar), sikringer (1,7 milliarder dollar) og industrielle maskinvarer (1,6 milliarder). Etter en høring som er planlagt 24. juli skal USA innføre toll på ytterligere 284 varegrupper til en verdi på 16 milliarder dollar. Dermed kommer totalen opp i 50 milliarder dollar, som er i tråd med tidligere signaler fra Donald Trump.
 
Kina har allerede gitt sitt tilsvar. Beijing har annonsert at de vil innføre «tiltak av samme skala og styrke». Det betyr at kineserne fra og med 6. juli innfører tollsatser på amerikanske varer verdt 34 milliarder dollar. Etter amerikanernes kongresshøring den 24. juli vil kineserne innføre toll på varer verdt ytterligere 16 milliarder dollar.
 
Måten Kina svarer på er først og fremst et signal om at Beijing ikke ønsker å fremstå som den aggressive parten. I Beijing er man svært negative til amerikanernes tiltak, men man ønsker likevel å komme til en enighet. Kineserne har hele tiden sagt at de ønsker en avtale med amerikanerne, og at de er villige til inngå kompromisser. Samtidig må Kina vise at de kan matche amerikanerne for ikke å fremstå som den svake part overfor andre land og for egne innbyggere.

 

Les mer om effekten av tiltakene,  nedgang i vareproduksjonen i USA og torsdagens rentemøte i Norges Bank  i morgenrapporten til makroteamet i DNB Markets. Klikk på bindersen for å lese hele rapporten.