avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Handelskrig rykker nærmere

Community Manager
Community Manager

President Donald Trump og Det hvite hus innførte i går importtariff på 25 prosent på kinesiske varer verdt 60 milliarder dollar. Dette kommer i tillegg til tariffene på import av stål, aluminium og solcellepaneler som Trump har innført tidligere i år. Det er foreløpig ikke klart hvilke varer det er snakk om. Til nå har Trumpadministrasjonen listet opp 1300 varer som kan bli underlagt den nye tariffen, men amerikanske selskaper har 15 dager på seg å kommentere listen. Det er imidlertid tydelig at USA ønsker å ramme sektorer som er sentrale i Kinas vekststrategi frem mot 2025. Dette inkluderer sektorer som robotindustrien, jernbanesektoren, maritim sektor og farmasøytiske produkter. I tillegg har Trumpadministrasjonen gitt beskjed til US Treasury om å komme opp med en plan som regulerer og forhindrer kinesiske investeringer og oppkjøp i de samme sektorene. Målet er åpenbart: Kinas fremvekst innen høyteknologiske produkter skal bremses. Det skal skje gjennom en innskrenking av markedet til kinesiske selskaper, og ved å forhindre at Kina tilegner seg og overtar teknologi som utvikles i USA.
 
Bakteppet er åpenbart. Donald Trump har lenge trukket frem USAs bilaterale handelsunderskudd som et stort økonomisk problem. I 2017 var handelsunderskuddet på 375 milliarder dollar. Trump har rett i at dette er det største bilaterale underskudd noe land har hatt opp igjennom historien.

 

Teksten er et utdrag fra morgenrapporten til makroanalyse-teamet i DNB Markets. Klikk på vedlegget (bindersen) for å lese hele rapporten.