avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Helseindustrien - Fra whisky til robotteknologi

Community Manager
Community Manager

Helseindustrien - Fra whisky til robotteknologi

Av Eirik Hernes Larsen

Jasper Newton Daniel (f.1849), bedre kjent som Jack Daniel og grunnlegger av Jack Daniel’s Whiskey destilleri, hadde kroniske problemer med å huske kombinasjonen til safen på kontoret. En morgen, etter gjentatte mislykkede forsøk på å åpne safen, sparket han til safen med alt han hadde (i håp om at det ville hjelpe?) og skadet stortåa. Skaden førte til blodforgiftning og ble hans skjebne i 1911. Ganske dum måte å dø på vil mange si. Da Jack ble født var forventet levealder for en hvit mann 40 år. Han slo ‘benchmark’ med 22 år. Jack Daniel var ikke den eneste som døde av en infeksjon. På begynnelsen av 1900-tallet var faktisk halvparten av dødsfallene i USA et resultat av lungebetennelse, hjernehinnebetennelse, tuberkulose, blodforgiftning og andre type infeksjoner.

 


bioteknologi.jpg

 

Penicillin revolusjonerer medisin

Da den engelske legen og forskeren, Alexander Fleming, kom tilbake fra sommerferie i 1928 og skulle rydde opp i et noe kaotisk laboratorium oppdaget han ved en tilfeldighet hvordan penicillin hadde stoppet bakterieveksten i en av skålene ha hadde stående. Dette ble starten på det største gjennombruddet i medisinsk historie.

 

På et amerikansk sykehus i 1942 lå Anne Sheafe Miller med blodforgiftning og høy feber. Da legene hadde prøvd alt på den dødsdømte pasienten, foreslo en at de kunne ta sjansen på å gi en ny eksperimentell medisin. Legene ga en liten dose av medisinen. Dagen etter følte Anne seg bedre og ble etter kort tid helt frisk. Medisinen hun fikk var penicillin, og hun ble den første som fikk livet tilbake av mirakelkuren. Hun ble 90 år gammel.

 

Tidligere dødelige infeksjoner ble nå trivielle problemer og kunne enkelt behandles med antibiotika. Antibiotika har reddet flere hundre millioner liv, og ville trolig berget Jack Daniel også. Alexander Fleming mottok Nobelprisen i medisin i 1945.

 

Forventet levealder er i dag 80 år, en dobling siden Jack Daniel’s tid. Historien om antibiotika er bare et eksempel på hvordan medisinske fremskritt har bidratt til økt levealder og bedre livskvalitet.

 

Helse laboratorium.jpg

 

 

Helseindustrien fortsatt med solide drivere og gode utsikter

Det er ikke bare samfunnet, pasienter og pårørende som nyter godt av medisinske fremskritt. Avkastningen til aksjonærene i helseselskapene knuser det meste på børsen over tid.

 

3500 børsnoterte selskaper i verden jobber med å løse behov og utfordringer helsevesenet står overfor. I dette havet av selskaper finnes det alltid gode investeringer. Utfordringen for oss er å finne de. Hver eneste dag leter vi etter gode investeringskandidater og snur så mange stener som mulig i håp om å finne gull. ‘Gull’ for oss er et robust og lønnsomt selskap med posisjoner i markeder vi mener vil vokse og samtidig er priset betydelig lavere enn vi mener selskapet er verdt. Vår investeringstilnærming forsøker å fange opp de positive trendene vi ser i helsesektoren uten å ta for mye risiko.

 

De siste fem årene har fondet gitt en avkastning på 19 % i året, som også er bedre enn referanseindeksen og det brede markedet. Inovasjon og nye behandlingsmetoter gir en stadig voksende etterspørsel som følge av livsstilssykdommer.