avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Her er iPhone-indeksen

Community Manager
Community Manager

Her er iPhone-indeksen

iPhone er dyrere enn noen gang tidligere, og i Norge er prisen blant de høyeste. Ta en titt på iPhone-indeksen!

 

Siden Apple-gründer Steve Jobs gikk på scenen en sommerdag i 2007, har forbrukere gått mann av huse for å sikre seg telefonen hver gang den lanseres i ny versjon. Er det penger å spare på å handle telefonen fra utlandet? Og hvor i verden er den billigst?

 

Det har DNB Asset Management forsøkt å gi et svar på, ved å gjøre en egen vri på Big Mac-indeksen.

 

Magasinet Economist har i en årrekke presentert indeksen som, om enn noe begrenset, sammenlikner kjøpekraften i forskjellige land. Det gjør de ved å måle prisen på en Big Mac fra McDonalds, et produkt som er likt uansett hvor i verden det selges. Økonomisk teori tilsier at burgeren burde – justert for valutakursen – koste det samme hvor enn i verden du kjøper den. iPhone-indeksen viser at det kan være penger å spare på å gjøre telefonkjøpet utenlands, og ikke overraskende er det USA som er billigst.

 

iphoneindeks.pngKilde: DNB Asset Management

 

Figuren er en enkel sammenlikning av det du må betale for en iPhone Xs 64gb i utlandet omregnet til norske kroner. USA kommer best ut med knappe 9 000 kroner, mens den samme telefonen koster 11 742 norske kroner hos våre svenske naboer.

 

Fordi man er pliktig å fortolle varer med verdi over 6 000 kroner inn til Norge, vil du få en ekstraregning på 25 prosent av telefonens kostnad inklusive utenlandsk merverdiavgift. Hvorvidt du får tilbake merverdiavgiften du betalte i utlandet, varierer fra land til land. Det betyr at regnestykket fort kan bli litt komplisert. I USA er det eksempelvis ikke mulig å få refundert avgiften fordi den er satt av de ulike statene. En iphone Xs som koster knappe 9 000 kroner i USA vil derfor koste over 11 000 kroner etter fortolling. Da er det dessverre bare noen få hundre kroner opp til hva den koster i Norge.

 

Har du planer om å gjøre telefonkjøpet i utlandet er det likevel en ting kan være greit å huske; dersom du kjøper telefonen utenlands gjelder ikke kjøpet under forbrukerkjøpsloven i Norge.

  

I de fleste land oppgir Apple priser inklusive merverdiavgift. USA, Canada og Japan er unntaket og her har vi forutsatt en merverdiavgift/sales tax på henholdsvis 8, 8 og 5 prosent. I USA og Canada kan merverdiavgiften varierer fra stat til stat.