avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Hvorfor faller børsene?

Community Manager
Community Manager

Hvorfor faller børsene?

Oktober har startet svakt på børsene og onsdag denne uken akselererte fallet. Amerikanske børsindekser var ned mellom 3 og 4 %. Asiatiske børser har falt om lag det samme i natt. Ser vi på sektorer er det teknologi som har fått hardest medfart i det siste. Hittil i år er likevel Nasdaq indeksen opp 7,5 %.

 

Skrevet av: Kjartan Farestveit

 

F-Kjartan Farestveit 2017.jpgKjartan Farestveit - forvalter i DNB Asset Management

 Et kjennetegn hittil i år, er at det har vært store forskjeller på avkastningen mellom regionene. Etter korreksjonen onsdag er amerikanske aksjer opp rundt 4 % mens europeiske- og aksjer i fremvoksende økonomier er ned henholdsvis 7 og 14 %. Det har med andre ord vært en gradvis korreksjon i de fleste markeder i år med unntak av USA. Når så lange amerikanske renter steg til over 3,25 % i er det ikke rart at fallet i går startet i USA. Det er mer overaskende at det ikke har kommet tidligere.

 

I månedsskiftet januar/februar i år var toneangivende børser ned 10 % på kort tid. Da var det også renteoppgang som utløste børsfallet. Da spurte vi oss om dette var en korreksjon eller starten på en lengre nedtur i aksjemarkedet. Det samme gjør vi nå. Sammenlignet med begynnelsen av året har vi fått noen nye risikofaktorer. Vi tenker da først og fremst på handelskrig. I tillegg har uro knyttet til en populistisk regjering i Italia dukket opp igjen. Selv om det er noen flere faremomenter tror vi ikke gårsdagens børsfall varsler en ny lengre nedtur i aksjemarkedene. Vi tror det er en korreksjon. Vi bygger det på følgende argumenter:

 

  • Fortsatt tilfredsstillende vekst- og inntjeningsbilde. En resesjon er ikke rundt hjørnet. 
  • Selv om rentene rpå vei opp er pengepolitikken fortsatt stimulerende
  • Ekspansiv finanspolitikk, særlig i USA
  • I fremvoksende økonomier og i Europa har børsutviklingen vært svak sammenlignet med USA. Disse markedene har alt vært preget av uro knyttet til hanselskrig. 

Vi vil også understreke at de siste årene har vi vært vante med små svingniner i aksjemarkedene. Disse har imidlertid tatt seg opp i år. Den tendensen må vi forvente at fortsetter. Det er naturlig så langt ut i en konjunkturoppgang.