avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Inflasjonsnyheter i søkelyset i dag

Community Manager
Community Manager

Norges Bank ser ut til å måtte nedjustere både vekst- og inflasjonsprognoser for 2018 når de publiserer en ny rapport i juni. Likevel tror vi sentralbanken vil holde seg til planen om å heve «etter sommeren», nærmere bestemt i september. Bedriftsundersøkelser signaliserer god vekst i industrien, og antyder at svakheten i industriproduksjonen kan skyldes forbigående og tilfeldige forhold. Høy forbrukertillit og oppadgående inntektsvekst tilsier at også forbruket skal ta seg opp etter en svak start på året. Norges Bank ser dessuten ut til å leve godt med inflasjon under målet, og sentralbanken er nok bekymret for den siste tids indikasjoner på et kraftig positivt omslag i boligprisene.
 
Hos vår naboland i øst er toleransen for negative inflasjonsoverraskelser mye lavere. I april nedjusterte Riksbanken sin renteprognose («rentebane»), som følge av lavere inflasjon enn ventet. Den nye banen signaliserer at renten ikke vil heves før rundt årsskiftet. Dagens inflasjonstall er ventet å vise en nedgang på en tidel i kjerneinflasjonen (KPIF) til 1,9 prosent år/år (1,4 prosent utenom energipriser). Et slikt utfall vil også være i tråd med sentralbankens egne anslag.

 

Les mer om Iran-avtalen, valutamarkedet og den svenske og norske kronen i morgenrapporten til makroteamet i DNB Markets. Klikk på bindersen for å lese hele rapporten.