avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Innstrammende ekspansiv politikk

Community Manager
Community Manager

Politico meldte i går at Europakommisjonen vurderer å innføre sanksjoner mot Italia for brudd på EU-reglene allerede i slutten av november. Nyheten ble imidlertid raskt avvist som «fake news» av kommisjonens Pierre Moscovici. Vi har hele tiden ventet at det vil ta lang tid før kommisjonen eventuelt innfører sanksjoner mot Italia, fordi prosessen dit er både komplisert og treg. Først må Italia godkjenne budsjettet i parlamentet, deretter vil kommisjonen vurdere om det skal settes i gang en såkalt «excessive deficit procedure» (EDP). Under EDP vil kommisjonen ha spesifikke krav til den økonomiske politikken, med klare frister for gjennomføring av endringer. Myndighetene har 3-6 måneder på seg før kommisjonen vil vurdere om det har blitt tatt tilstrekkelige grep. Først etter det kan det innføres sanksjoner. Det betyr at eventuelle bøter tidligst vil komme på plass sent i 2019.
 
Selv om Moscovici var raskt på banen med å tilbakevise påstandene, er det lite som tyder på at kommisjonen er i ferd med å gi etter for italienernes ønsker. Moscovicis kollega, Valdis Dombrovskis sa i går til Bloomberg at det er en risiko for at italiensk økonomi vil bremse ytterligere med det foreslåtte budsjettet, og at budsjettet krever «betydelige justeringer».

 

Les mer om Italia og den ekspansive finanspolitikken i morgenrapporten til makroteamet i DNB Markets. Klikk på bindersen for å lese hele rapporten.