avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Internasjonale renter - mot eller medvind?

Community Manager
Community Manager

Internasjonale renter - mot eller medvind? 

Daniel Berg (2).jpgDaniel Berg, leder for globale renter og valuta i DNB Asset Management og forvalter DNBs internasjonale rentefond.Finansmarkedets motvind har også truffet internasjonale rentefond i første kvartal. Vi ser nedskalering av kvantitative lettelser samtidig som både renter og kredittmarginer øker. Hvordan er utsiktene fremover?

 

Daniel Berg er leder for globale renter og valuta i DNB Asset Management og forvalter DNBs internasjonale rentefond.

 

Nedskalering av kvantitative lettelser vil påvirke likviditeten

Det er ikke så mye av det som skjer i markedet som er veldig overraskende, verken at rentene øker eller at kredittmarginene kommer ut. Den amerikanske økonomien går godt og noen mener at man ser tegn til den etterlengtede inflasjonen. Den amerikanske sentralbanken (FED) økte renten i mars og markedet forventer nå 2 økninger til i 2018, samme som FED indikerer. Samtidig har FED begynt å redusere sine beholdninger, opparbeidet via såkalte «quantitative easing» tiltak. Den europeiske og japanske sentralbanken forventes også å skalere ned og etter hvert stoppe sine tiltak mot slutten av 2018 og i 1019. Dette vil i sum ha store likviditetseffekter i markedet og på mange måter ha samme effekt på økonomien som renteøkninger.

 

Geopolitisk usikkerhet

Det som er overraskende og ikke så ønsket er all den geopolitiske risikoen der ute, først og fremst knyttet til Trump. Selv om han er en av tidenes mest handlekraftige amerikanske presidenter så er det ikke tvil om at hans stil forårsaker en del diplomatiske utfordringer og bekymringer i markedet. I høst var det Nord-Korea, nå er det Kina og Russland. Hittil har ikke rentemarkedet reagert noe særlig på dette, men om noen av hans «initiativ» skulle vise tegn på å spinne ut av kontroll tror vi spesielt kredittmarginene kan øke en hel del. På den andre siden kommer Trump med en del etterlengtede tiltak, i det minste sett fra selskapenes side. Skattereformen og infrastrukturinvesteringene vil gi en del amerikanske selskaper en solid opptur. Mange økonomer mener dog at disse tiltakene kommer på feil tidspunkt i sykelen, nå går amerikansk økonomi så godt at disse tiltakene bare vil øke risikoen for kapasitetsproblemer.

 

Fortsatt høyt pengemarkedspåslag i USA

Den relativt store økningen i pengemarkedspåslaget i USA er noe vi følger tett. Den har stor betydning for avkastningen i våre fond, og påvirker også den norske pengemarkedsrenten og boliglån. Det verserer flere mulige forklaringer men det er ikke entydig hvilken forklaring som er dominerende. Nevnte skattereform trekkes frem, det samme gjør infrastrukturinvesteringene og den relaterte økningen i underskuddet til det amerikanske finansdepartementet som nå finansieres i markedet. Nye reguleringer av pengemarkedsfond er også mulig årsak, samt generelt lite likviditet i markedet som følge av at FED reduserer sine beholdninger. Disse effektene vil ikke forsvinne med det første og det høye påslaget forventes derfor av mange å forbli høyt en stund til.

 

Hva tror vi fremover?

Fremover tror vi det vil komme en «risk-on» periode frem mot sommeren. Så lenge Trump ikke eskalerer handelskonflikten med Kina eller finner på noe overilt i Syria tror vi markedet vil kunne få en periode med lavere risikoaversjon igjen. Utover høsten tror vi fortsatt på tiltagende inflasjon og den generelle innstramningen i økonomien vil være negativt både for renteeksponering og kredittmarginer. Så vi er, dessverre, enige med vårt taktiske allokeringsteam som er undervekt globale renter for øyeblikket. 

 

Les også: Markedssynet for april - Trump kaster hansken, truer med handelskrig