avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Kraftige markedsreaksjoner på Italia

Community Manager
Community Manager

Risk off preget markedene i går. Særlig var det bekymring rundt utviklingen i Italia som bidro, der to-års statsrenter steg med over 180 basispunkter gjennom gårsdagen og tiårs statsrenten steg med nesten 50 basispunkter til 3,16%. Til sammenlikning endte 10-års tyske statsrenter ned 8 basispunkter til 0,26%. 10-års amerikanske statsrenter falt også 8 basispunkter til 2,82%. Tidlig på ettermiddagen så det ut til at markedsuroen avtok, og rentene i Italia trakk litt ned. Det snudde imidlertid til ny oppgang senere på dagen. I aksjemarkedene endte Milanobørsen ned 2,65%, tett fulgt av Madrid som var ned 2,49%. Den bredere Eurostoxx600 falt 1,4%, mens Oslo Børs kom ganske godt ut av det med en nedgang på kun 0,1%. I USA, der børsene var stengt på mandag, falt Dow Jones 1,6%. I valutamarkedene kan vi i dag tidlig notere at euroen har falt 0,8% mot dollar og sveitserfranc, 1,1% mot yen og 0,3% mot britiske pund sammenliknet med kursene i går morges. EURNOK har steget 0,3% til 9,57, men var en kort periode notert over 9,60. EURSEK er opp 0,9%.
 
Bakgrunnen for uroen er den italienske presidentens veto mot forslaget til ny finansminister. Vetoet ble begrunnet i at presidenten mente at den foreslåtte euroskeptiske finansministeren kunne sette Italias økonomi i spill ved sin motstand mot euroen. Vetoet kom etter at Femstjernersbevegelsen og Ligaen nektet å finne en annen kandidat til ministerposten, og det var nok nettopp denne motstanden mot å finne en annen kandidat som har bidratt til at markedene nå tar høyde for at det har blitt en litt større, men fortsatt svært liten, sjanse for at eurosamarbeidet ryker.

 

Les mer om euroskepsisen, Italia og viktige nøkkeltall  i morgenrapporten til makroteamet i DNB Markets. Klikk på bindersen for å lese hele rapporten.