avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Mer frykt å spore i aksjemarkedet

Moderator

Rentemarkedet endte forrige uke med en bred oppgang, etter en sterk amerikansk sysselsettingsrapport fredag. Særlig lønnsveksten viste overraskende sterk utvikling og økte med 0,3% fra desember til januar, til en årsvekst på 2,9%. Dette er høyeste lønnsvekst siden mai 2009, og gir et etterlengtet signal om at det stramme arbeidsmarkedet smitter over på høyere lønninger. Sysselsettingsveksten var også sterk, og viste en økning på 200k, mot en ventet oppgang på 180k. Arbeidsledigheten var uendret på 4,1%, og har ikke vært lavere siden desember 2000. Arbeidsmarkedet har lenge vist bedring, men i fravær av smitte til høyere lønninger har inflasjonsforventningene og de lange rentene forblitt lave. Utviklingen har vist tegn til å snu inn i nyåret, og fredagens tall ga vann mølla til investorer som allerede frykter at høyere inflasjon skal gi hyppigere rentehevinger, og dermed rokke ved grunnlaget for fjorårets solide aksjeoppgang. Aksjemarkedet avsluttet derfor uken i rødt.

Bred børsnedgang. Den amerikanske S&P500-indeksen falt 2,1% fredag, og viste det største fallet siden september 2016 og den svakeste uken på mer enn to år. Børsfallet har fortsatt i Asia i morgentimene, og den japanske Nikkei-indeksen er ned 2,3%. VIX-indeksen, som måler prisen på å sikre seg mot svingninger i aksjemarkedet, har steget til det høyeste nivået siden november 2016. Amerikanske tiårs statsobligasjonsrenter endte uken opp nærmere 15 basispunkter, til 2,86 prosent. Siste tids renteoppgang har også smittet over på europeiske markeder og tyske statsrenter klatret over 0,70 prosent fredag, til høyeste nivå siden slutten av 2015. De sterke arbeidsmarkedstallene ga et etterlengtet pusterom for dollaren, som har vist en markert nedgang siste måneden, og EURUSD er tilbake under 1,25. Her hjemme har kronen svekket seg med nærmere 1% mot euro, trolig drevet av et fall i oljeprisen. Brent blend er ned 4,5%, etter å ha toppet ut nær 71 dollar fatet.

 

Teksten er et utdrag fra morgenrapporten til makro-analyseteamet i DNB Markets. Klikk på bindersen for å lese hele rapporten.