avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Mot en stadig friere kinesisk yuan

Moderator

renter171017.PNGKilde: DNB Markets

Uroen i Midt-Østen vedvarer, og irakiske styrker tok i går over kontrollen av Kirkuk. Oljeprisen steg midlertidig på nyheten, men handler i morgentimene nær uendret fra i går morges. I USA ble aksjemarkedene løftet av energisektoren, og i Asia er børsene svakt opp. Amerikanske statsrenter trakk opp etter sterke tall for bedriftstillitsindeksen fra New York området, Empire State, mens rentene i Europa falt noen basispunkter og trakk norske renter med seg lavere.

 

Liberalisering av kapitalkontoen i Kina – en dyd av nødvendighet. Kinesiske myndigheters uttalte plan om å liberalisere finansmarkedene og la yuanen flyte fritt kan fremstå som et paradoks. Hvorfor gi fra seg kontroll i et stadig mer pluralistisk samfunn hvor ettpartistatens legitimitet kan virke truet? Hvorfor risikere massiv kapitalflukt når den innenlandske sparingen er høy og finansmarkedene umodne? Fordi man må og vil. Kina ønsker å ta den internasjonale posisjonen de mener de fortjener, både politisk og økonomisk. De store overskuddene på driftsbalansen vil neppe vedvare. Trolig vil mulighet til å sette den finansielle dagsorden være dårligere om landet er avhengig av utenlandsfinansiering.

 

Teksten er et utdrag fra morgenrapporten til makro-analyseteamet i DNB Markets. Klikk på bindersen for å lese hele rapporten.