avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Norges Bank hamrer inn gradvis-budskap

Community Manager
Community Manager

Norges Bank leverte en svært så varslet renteheving i går, men helte samtidig kaldt vann i blodet på alle som ventet en mer offensiv hevingsstrategi framover. Rentebanen ble ikke oppjustert, slik analytikerkorpset (inkludert oss) og markedet hadde ventet. Den ble faktisk noe nedjustert, litt i starten av 2019, men mest (9 basispunkter) lengst ute i prognoseperioden (2021). Banen indikerer nå en «sikker» renteheving i mars 2019, mens sannsynligheten for at hevingen kommer før den tid er betydelig senket. Den indikerer deretter heving i september eller desember 2019, nesten to rentehevinger i 2020, og litt i overkant av en heving i 2021. Da er renten kommet opp til 2 prosent. Banen er godt i tråd med våre egne anslag fram til utgangen av 2020, men i motsetning til Norges Bank tror vi da at toppen er nådd, på 1,75 prosent, som følge av klart svakere internasjonale forhold. For detaljer og figurer om rentebeskjeden, les Kyrre og Jeanettes kommentar her. For vurderinger av kroneutsiktene i kjølvannet av møtet, anbefales Magnes kommentar.
 
Gårsdagens overraskelse er en nyttig påminnelse om at sentralbankens renteplaner langt fra styres mekanisk av hva som er «nytt siden sist». Siden rentemøtet i juni har tallene for norsk økonomi stort sett vært sterke, inflasjonen har vært høyere enn ventet, kronekursen har vært svakere og oljeprisutsiktene sterkere. Likevel vurderer sentralbanken utsiktene for både norsk og internasjonal økonomi, samt for priser og lønninger, som svakere enn ved forrige korsvei. Truende skyer på den internasjonale konjunkturhimmelen, særlig i form av en gryende handelskrig, forklarer bare en liten del av dette. Det blir også trukket fram at svakere lønnsomhet i norske bedrifter tilsier at lønnsveksten blir et bittelite hakk svakere enn anslått både i år og neste år.

 

Les mer om gårsdagens renteheving og økt risikoappetitt i markedene i morgenrapporten til makroteamet i DNB Markets. Klikk på bindersen for å lese hele rapporten.