avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Ny Nafta-avtale holder stemningen oppe

Community Manager
Community Manager

Ny Nafta-avtale holder stemningen oppe: Den positive stemningen i markedene fortsatte i går, med god hjelp fra USA og Mexico, som endelig ble enige om en ny Nafta-avtale med levetid på 16 år. Det er fortsatt uklart om Canada vil slutte seg til avtalen, men landet vil bli med på videre samtaler i dag. Alle detaljer virker ikke å være helt klare enda, men avtalen skal i store trekk være relativt lik den eksisterende, men med en del endringer for bilindustrien og jordbruket. Blant annet inneholder den nye avtalen et krav om at 75% (mot tidligere 62,5%) av innsatsvarene i Mexicos bileksport til USA skal komme fra Nord-Amerika og at 40-45% av lønnstagerne i sektoren skal tjene minimum 16 dollar per time. USAs mål med dette er trolig å sikre mest mulig produksjon i USA og hindre at større deler av industrien flytter til Mexico der lønningene er lavere. Sånn sett virker denne avtalen mindre vanskelig å spise for Canada enn for Mexico. Om dette er «a big day for trade», slik Trump formulerte det, er for tidlig å si. Det er ikke gitt at dette vil gi økt handel mellom de to landene i og med at deler av avtalen trolig bidrar til å heve kostnadsnivået i sektoren.
 
Støtter likevel opp under vårt syn om at en global handelskrig unngås. Avtalen peker mot at Trump ønsker å knytte sine tradisjonelle allierte nærmere, mens tollsatsene mot Kina bygges videre opp. Sånn sett reduseres risikoen for en global handelskrig. Når det er sagt, Trump er fortsatt lite forsonende i tonen mot Canada og USA har heller ikke forpliktet seg til å fjerne toll på stål og aluminium fra Mexico og Canada. Ikke overraskende har avtalen gitt et nytt løft til aksjemarkedene i USA (med nye rekorder for både S&P og Nasdaq) og Asia. Også europeiske aksjemarkeder steg i går og europeiske statsrenter trakk litt oppover. EURUSD fortsatte oppover og handler i skrivende stund nær 1.1674.

 

Les mer om kronekursen, litt mindre optimistiske norske husholdninger, stigende tysk optimisme og svensk detaljhandel i morgenrapporten til makroteamet i DNB Markets. Klikk på bindersen for å lese hele rapporten.