avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Passelig med volatilitet, ja takk!

Community Manager
Community Manager

Det har ikke manglet på storpolitiske nyheter den siste uken, som tilsynelatende har hatt liten eller begrenset innvirkning på markedene. Trump har innført toll på import av stål og aluminium, men endte opp med å innvilge unntak til Canada og Mexico. Den canadiske statsministeren (mannen det er umulig ikke å like), anklager Kina for å dumpe stål, og virker med det å løpe amerikanernes ærend.

 

Trump annonserte at han skal møte Kim Jong Un. Det italienske valget endte uten opplagte regjeringskonstellasjoner, og sonderingene har så langt ikke ført frem. I Tyskland stemte SPD til slutt for å inngå koalisjon med CDU, men Merkel står opplagt svakere enn tidligere. Forholdet mellom Russland og Storbritannia er anstrengt etter det kjemiske angrepet på den russiske dobbeltagenten. I Japan øker presset på både statsminister Abe og finansminister Aso etter at det ble kjent at offentlige dokumenter har blitt endret i forbindelse med etterforskningen av Abe og hans kones forbindelser til høyrenasjonalistiske grupperinger. Markedenes ignoranse skyldes nok at det er langt fra opplagt hva konsekvensene av alt dette blir til syvende og sist.  

 

Den opplagte slutningen blir at vi kommer til å se mer volatilitet. Sentralbankene er i ferd med å reversere den ultraekspansive pengepolitikken, hvis konsekvens har vært at mange investorer holder mer risikable investeringer enn tidligere. Samtidig fortsetter gjeldsveksten globalt og finansmarkedene blir stadig mer integrerte. «Volatility is back», skriver BIS i sin kvartalsrapport som ble publisert i går.

 

Som vanlig interessant lesning. Korreksjonene i februar er et godt eksempel på sentralbankenes balansegang, der behovet for å normalisere pengepolitikken og gi seg selv ammunisjon til å møte en mulig ny nedtur, må veies opp mot ønsket om å ikke bidra til at de finansielle vilkårene strammes til slik at vekstoppsvinget kveles. I denne balansegangen kan litt volatilitet være nyttig. Det er et nyttig korrektiv. Bare det ikke blir for mye volatilitet. I så måte er beskrivelsen av handelen med finansielle instrumenter knyttet opp mot nettopp volatilitet interessant. Ikke bare kan slike produkter forsterke korreksjonen, men de kan også utløse den. Et lite gufs fra fortiden, der altså.

 

Teksten er et utdrag fra morgenrapporten til makroanalyse-teamet i DNB Markets. Klikk på vedlegget (bindersen) for å lese hele rapporten.