avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Se opp for denne megatrenden

Super bidragsyter

Ifølge estimater fra FN skal folketallet i verden stige til 11 milliarder frem mot år 2100. Hva betyr dette for dine investeringer?

 

Se gjennom de kortsiktige spådommeneDNB-2017-1915.jpg

For deg som investerer langsiktig og veldiversifisert i aksjemarkedet er det ikke de kortsiktige spådommene som vil påvirke dine investeringer mest. De mange anslagene på salgsvekst, driftsmargin eller inntjeningsvekst fra kvartal til kvartal er hovedsakelig støy, og ikke noe du trenger å bruke tid på. Spriket mellom analytikerne er vanligvis stort og samler du alle anslagene til en konsensus får du ofte en gjennomsnittsverdi uten særlig verdi.

 

Treff heller de langsiktige trendene

Som en langsiktig investor er du ikke interessert i å være spekulant i markedet. Tvert i mot ønsker du å høste aksjemarkedets langsiktige risikopremie uten å ta kortsiktige, risikable posisjoner. Det betyr at timing og fondsvalg er mindre viktig i forhold til andelen av porteføljen som over tid er investert i aksjer. Det kan imidlertid gi et ekstra bidrag til langsiktig avkastning hvis du i aksjeinvesteringene dine klarer å treffe sekulære trender i markedet. Dette er samfunnsmessige megatrender som gjør at deler av aksjeuniverset får mulighet for ekstra god verdiutvikling fremover.

 

Den mest forutsigbare megatrenden

En av de mest forutsigbare megatrendene finner vi innen helse og demografi. Folketallet i verden forventes å øke til 11 milliarder ved utgangen av dette århundret, ifølge FN. Hovedårsaken er ikke at det fødes flere barn enn før. Antall fødsler pr. kvinne har lenge vært på vei ned, og man ser for seg at antall barn i verden ikke lenger kommer til å øke. Befolkningsøkningen kommer av at medisinsk behandling gjør at færre dør tidlig i livet samtidig som de eldre forlenger livet (se figur). I dag er vi knapt åtte personer i arbeidsfør alder per pensjonist i henhold til FNs beregninger. I år 2100 er dette forholdstallet forventet å krympe til 2,6 personer per pensjonist.

 

Demografi.png

 

Du kan være med

Aksjer innen helsesektoren utgjør i dag rundt 11 prosent av verdens aksjer. Med en stadig aldrende befolkning vil etterspørselen etter helsetjenester øke mye de neste tiårene. Dette øker sannsynligheten for god inntjening og god avkastning for selskaper i denne sektoren. Gjennom globale aksjefond eller spesialiserte sektorfond får du eksponering mot den demografiske megatrenden gjennom helsesektoren.

2 Kommentarer
Bidragsyter

Hei

Hva tenker man er grunnen til at gruppen fra ca 40 til ca 90 år blir større?

 

Mvh

Thor-Erik 

Super bidragsyter

Hei Thor-Erik!

 

Jeg er litt usikker på om du sammenlikner aldersgruppenes (40+) størrelse med samme aldersgrupper målt i 2015 i figuren til venstre, eller om du tenker relativ økning sammenliknet med aldersgruppene under 40 år.

 

Svaret på det første er nok hovedsakelig en baseeffekt. Det vil si at befolkningen var betydelig lavere når 40-90 åringene i 2015 ble født, enn hva den kommer til å være når 40-90 åringene i 2100 blir født. Som et eksempel var det i 1960 ca 3 milliarder mennesker i verden, mens det i dag er rundt 7,5 milliarder. 

 

Det andre går mer på at fødselsraten er på vei ned. For 50 år siden ble det født 5 barn per kvinne. I dag er fødselsraten halvert til 2,5. Det vil si at antall barn i verden øker ikke særlig mye. Samtidig har vi medisiner som gjør at gjennomsnittlig levealder øker.

 

Hvis du vil lære mer om befolkningstrender anbefaler jeg at du tar en titt på denne videoen av Hans Rosling

https://youtu.be/FACK2knC08E

Den er litt lang, men det finnes kortere varianter også, blant annet TED talks. 

 

Ha en fin dag!

 

Hilsen Erling