avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Sterkere dollar på inflasjonsdagen

Community Manager
Community Manager

Gårsdagens handel ble preget av svakere risikosentiment. Euroen svekket seg jevnt og trutt gjennom dagen, men det var først etter at FT publiserte en artikkel i morgentimene i dag, om ECBs bekymring for europeisk banksektors eksponering mot Tyrkia, at fallet i EURUSD akselererte. Dermed brøt vi gjennom viktige nivåer i overkant av 1,15, og EURUSD er på sitt laveste på ett år. Her hjemme virket markedet å reprise forventningene til Norges Bank, hvilket bidro til å svekke kronen.
 
Etter at rentene på langsiktige amerikanske statsobligasjoner steg kraftig høsten 2016 og høsten 2017, har utviklingen så langt i år vært nokså sideveis. Renten på 10-åringen har siden nyttår stort sett handlet mellom 2,8 og 3,0 prosent. Når inflasjonen tiltar, Fed fortsetter å øke styringsrenten og redusere balansen og finanspolitiske stimulanser innebærer høyere statlig opplåning, kan rentebevegelsene fremstå som et aldri så lite paradoks. Senest denne uken har vi sett rekordstore utstedelser av amerikanske statspapirer, uten at virker å ha fått store konsekvenser på rentene. Riktignok har risikosentimentet generelt blitt svakere, som følge av at handelskonflikten mellom USA og Kina har eskalert, hvilket kan ha bidratt til å øke etterspørselen etter trygge plasseringer.
 
Amerikanske bedrifters tilpasning til fjorårets skattereform har imidlertid også bidratt til å holde rentene nede. Bedriftsskattesatsen ble som kjent kuttet fra 35 til 21 prosent. Mindre kjent er at i et forsøk på å gi bedriftene incentiv til å øke finanseringen av sine pensjonsforpliktelser, ble bedriftene gitt skattefradrag på sine pensjonsinnbetalinger med den gamle skattesatsen. Disse midlene investeres typisk i langsiktige, trygge obligasjoner, siden avkastningen på disse papirene er best tilpasset selskapenes forpliktelser. Muligheten varer imidlertid bare til midten av neste måned.

 

Les mer om inflasjonstall og veksten i japansk økonomi i morgenrapporten til makroteamet i DNB Markets. Klikk på bindersen for å lese hele rapporten.