avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Sterkere lira, men markedsuroen fortsetter

Community Manager
Community Manager

Uroen rundt Tyrkia ser ut til å ha avtatt for nå, til tross for at konflikten mellom USA og Tyrkia har tilspisset seg etter at Recep Erdogan på tirsdag sa at Tyrkia vil boikotte kjøp av elektroniske produkter fra USA. Tyrkiske lira har styrket seg med 7 prosent mot dollar siden i går morges, og 13 prosent siden tirsdag morgen. Bevegelsen bør ses i sammenheng med at tyrkiske reguleringsmyndigheter har rullet ut tiltak som gjør det mer kostbart å vedde mot valutaen. Tyrkiske banker får ikke lenger lov til å inngå swapavtaler og avtaler med tilsvarende derivater med utenlandske motparter hvis avtalen overgår 25 prosent av bankenes regulatoriske kapital. Tidligere lå begrensningen på 50 prosent.
 
Vi er skeptiske til at slik kortsiktig brannslukking løser problemene for Tyrkia. Som nevnt i mandagens morgenrapport er Tyrkias hovedutfordring først og fremst knyttet til mangel på tillit til regimets evne til å gjøre reformer. Det bidrar til kapitalflukt, mens Tyrkia er avhengig av kapitalinngang. Likviditetsrisikoen øker, fordi banker og andre som har lånt fra utenlandske aktører ikke lenger vil få refinansiert kortsiktig gjeld.

 

Les mer om fremvoksende økonomier og dagens rentemøte i Norges Bank i morgenrapporten til makroteamet i DNB Markets. Klikk på bindersen for å lese hele rapporten.