avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Svensk valg uten avklaring

Community Manager
Community Manager

Valget i Sverige endte som ventet uten rent flertall til noen av de to blokkene, og det er heller ikke avklart hvilken av de to grupperingene som blir størst. Sverigedemokratene ble det tredje største partiet, med en oppslutning på 17,6 prosent. Selv om de rødgrønne skulle få flere mandater enn alliansen, kan det likevel ende med regjeringsskifte. Sosialdemokratene gjorde det noe bedre enn ventet på forhånd og ble det klart største partiet, men alliansen på høyresiden fikk likevel omtrent like stor oppslutning som den rødgrønne blokken. Utenlands- og forhåndsstemmene vil kunne avgjøre hvilken gruppering som blir størst. Dette blir trolig klart onsdag. Det vil kunne ta ytterligere et par uke tid før en eventuelt ny er regjering på plass. Den svenske kronen styrket seg mot euro på fredag, men har så langt ikke reagert nevneverdig på valgutfallet. I dag handles EURSEK rundt 10,47, ned 1,2 prosent fra fredag morgen.  
 
Handelskonflikten mellom USA og Kina ser ut til å eskalere videre. På fredag uttalte president Trump at kinaimport til en verdi av 267 mrd. USD vil kunne bli ilagt straffetoll. Dette kommer på toppen av 50 mrd. som allerede er ilagt 25 prosent toll, og de 200 mrd. som trolig relativt raskt vil få samme toll. I sum betyr det i så fall at all vareimport fra Kina vil bli tollbelagt, antakelig med 25 prosent. Det er i tråd med våre antakelser som vi la til grunn i vår halvårsrapport i august. Markedene var ikke særlig fornøyd med dette utspillet fra Trump, og de amerikanske børsene endte svakt ned på fredag. De lange amerikanske obligasjonsrentene trakk markert opp på fredag. Grunnen var at amerikansk lønnsvekst omsider ser ut til å begynne å røre på seg. Timelønningene steg med 0,4 prosent fra juli til august, og årsveksten kom dermed opp i 2,9 prosent. Med fortsatt god fart i sysselsettingen på rundt 200 000 nye jobber per måned, vil ledigheten kunne falle videre. I så fall vil lønnspresset kunne tilta fremover.   

 

Les mer om inflasjon for august, rentemøter i Bank of England og ECB og ukens viktigste nøkkeltall i morgenrapporten til makroteamet i DNB Markets. Klikk på bindersen for å lese hele rapporten.