avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Ti år siden finanskrisen: - Det var jo ragnarok

Community Manager
Community Manager

Ti år siden finanskrisen: - Det var jo ragnarok

Av Kari Vartdal Riise

 

DSC_4802-1100x733.jpgHEKTISKE MÅNEDER: Porteføljeforvalter Shakeb Syed husker finanskrisens første måneder som en tid preget av uro. Foto: Kari Vartdal RiiseDet er uroen DNB-forvalter Shakeb Syed husker best fra de hissigste finanskrisemånedene. - Korthusene raste over alt, hele tiden, sier Syed. 

 

Uroen. Fortvilelsen.Forsøket på å forstå et finansmarked som endret seg fra dag til dag. Minnene og følelsene er ikke vanskelige å gjenskape for fondsforvalter Shakeb Syed, selv om det nå er ti år siden vi gikk inn i den verste globale nedturen siden den store depresjonen på 1930-tallet.

 

 

– Den morgenen da Lehman Brothers hadde gått konkurs, jeg var så grepet. Jeg satt på toget til jobb sammen med broren min, som også jobbet innen finans, og vi var begge rystet og preget av det som hadde skjedd. Og den uroen, den satt i meg i mange måneder etter, forteller Syed.

 

Han er en av fem forvaltere i Taktisk aktivaallokering DNB Asset Management, og bruker sin kunnskap om finansmarkedene til å skape størst mulig avkastning av pensjons- og sparepengene til DNBs fondskunder.

 

Børsen-i-New-York-16.-september-2008-1100x747.jpgBØRSFALL: Da børsen åpnet i New York 15. september falt Lehman Brothers-aksjen med 93 prosent. Aksjen bidro til at også Dow Jones falt kraftig, børsen endte ned 4.4 prosent denne dagen. Verre skulle det bli. Foto: NTB Scanpix

 Allerede anspent

Krisen i amerikansk finanssektor utartet til en verdensomspennende finanskrise da den amerikanske storbanken Lehman Brothers gikk konkurs 15. september 2008, men da hadde Syed og hans kolleger allerede gått på tå hev i mange måneder. I løpet av noen hektiske vårmåneder hadde de sett at den britiske boliglånsbanken Northern Rock ikke lenger klarte å skaffe finansiering i det internasjonale finansmarkedet og måtte overtas av staten. De så også at den amerikanske sentralbanken måtte bidra med garantier mot tap for at J.P Morgan skulle redde den amerikanske investeringsbanken Bear Stearns.

 

Men det ble virkelig ille da Lehman Brothers gikk konkurs.

 

– Vi var jo allerede ganske anspente, men den stemningen  på kontoret da jeg kom inn den morgenen … Det var ragnarok, forteller Syed, som da jobbet som makroøkonom i Handelsbanken.

 

Krisemøte-for-ansatte-i-Lehman-Brothers-11.-9.-2008-1100x768.jpgKRISEMØTE: Rundt 25.000 ansatte mistet jobben i kjølvannet av Lehman Brothers-konkursen. Her er de ansatte ved London-kontoret kalt inn til krisemøte 11. september, fire dager før det var slutt. Foto: NTB Scanpix

 Hvor satt egentlig tapene?

Det ble noen svært intense måneder. Litt etter litt ble verden klar over omfanget av den såkalte subprime-skandalen. Amerikanere  som ikke var i stand til å betale, hadde fått store boliglån. Disse lånene var blitt pakket inn andre lån, og  med amerikanske kredittselskapers godkjentstempel solgt videre til banker og investorer hele verden. Så begynte boligprisene å falle, huseierne klarte ikke betjene lånene, men hvor satt egentlig tapene?

 

Usikkerheten og tillitskrisen førte til at de internasjonale kredittmarkedet tørket inn, ingen ville låne ut penger til hverandre. Storbanker vaklet, noen måtte reddes av myndighetene, andre gikk konkurs. Aksjemarkedene stupte.

 

– Frem til Lehman-konkursen klarte jeg sånn noenlunde å legge fra meg jobben når jeg gikk hjem, men etter det var det helt umulig. Jeg tenkte på det hele tiden, og var bekymret. Korthusene raste, hele tiden, over alt, forteller Syed.

 

Hvor skal dette ende?

Etter nok en søvnløs natt utbrøt han til slutt til en kollega, en mann som hadde vært i bransjen i  over førti år:

 

– Hvor skal dette ende?

 

Kollegaen  klappet ham på ryggen og sa:

 

– Shakeb, det er dette som gjør gutter til menn!

 

-Og det var jo ganske bra sagt, syns jeg. Det satte det litt i perspektiv for meg, det fortalte meg at «We’ve been here before», forteller Syed.