avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Tidenes lengste børsoppgang

Community Manager
Community Manager

Tidenes lengste oppgangsmarked i amerikanske aksjer er et faktum, ettersom det i går hadde gått 3,453 dager siden markedet begynte å stige igjen etter finanskrisen i 2008. Dette er altså én dag mer enn oppgangsperioden gjennom 90-tallet, som endte med dot.com-nedturen i år 2000. Ettersom en oppgangsperiode defineres som en sammenhengende periode uten et fall på 20 prosent eller mer, kunne et ekstra fall på 1,7 prosentpoeng høsten 2011 gjort at vi i dag snakket om en oppgangsperiode på bare 2,600 dager, og fortsatt var langt unna å sette ny rekord. I 2011 herjet nemlig eurokrisen, og når kredittvurderingsbyrået Standard and Poor nedgraderte amerikansk statsgjeld på sensommeren samme år, bidro det til et fall i amerikanske aksjer på 18,3 prosent.
 
Den samlede prisoppgangen i den nåværende oppgangsperioden, på «bare» 325%, er i tillegg en del lavere enn i perioden på 90-tallet, som var på godt over 400%. På samme måte som den økonomiske syklusen vi nå er inne i har altså aksjeoppgangen vært unormalt lang, men ikke unormalt kraftig. På samme måte som økonomiske sykluser dør heller ikke oppgangsperioder i aksjemarkedet av alderdom. Men, på samme måte som økonomiske sykluser preges ofte siste fase i en aksjeoppgangsperiode av mer ruglete utvikling. At både aksjemarkedene og de globale vekstutsiktene nå er mer ruglete enn det har vært på en stund, er dermed et viktigere signal om at vi nærmer oss siste fase, enn at oppgangen har vart så lenge.
 
Hovedindeksen i USA, S&P 500, feiret ikke den nye rekorden sin på en veldig storslått måte, men endte dagen uendret, mens børsene i Europa og Asia stort sett steg. I dag er bildet litt svakere, med asiatiske børser litt ned. Unntaket er Japan, der Nikkei-indeksen stiger så smått, hjulpet av en svakere yen. Yenen på sin side trekkes ned av en bred styrking av dollaren, som virker å ha fått et lite løft av referatet fra sist rentemøte i Federal Reserve (Fed) som ble publisert i går kveld.

 

Les mer om dollarstyrkelse, eurosvekkelse og dagens nøkkeltall i morgenrapporten til makroteamet i DNB Markets. Klikk på bindersen for å lese hele rapporten.