avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Trump senket amerikanske aksjer

Community Manager
Community Manager

Gårsdagens nøkkeltall for USA var solide, men det var uttalelsene fra Trump om å øke tollsatsene for aluminium og stål som fanget mest oppmerksomhet. Han sa at tollsatser på 25 prosent for stål og 10 prosent for aluminium vil bli formelt annonsert neste uke. Representanter fra Det hvite hus sa senere at noen detaljer fortsatt må utredes. Hensikten med forslagene skal være å beskytte amerikanske arbeidsplasser. Trump ønsker å gjenoppbygge stål- og aluminiumsindustrien. Dette er helt i tråd med løftene fra valgkampen.
 
Han møtte umiddelbar motbør blant annet fra eget parti og fra andre næringer som påpekte at kostnadene på innsatsvarer vil øke. Det ble også påpekt at andre land vil kunne svare med å øke tollen på jordbruksprodukter og dermed ramme slik amerikansk eksport. Kina har tidligere truet med å kutte i importen av amerikanske soyabønner. Kina er imidlertid ikke veldig utsatt sammenliknet med Canada som dekker 16 prosent av amerikansk etterspørsel etter stål og aluminium. Sentralbanksjef Jerome Powell var også relativt tydelig i gårsdagens tale, der han beskrev handel som netto positiv. Selv om handelen også innebar at næringer og personer kom dårlig ut, mente han at tollbarrierer ikke var det beste virkemiddelet. Slike problemer måtte løses direkte.
 
Uttalelsene til Trump sendte kursene på stål- og aluminiumsbedriftene opp, mens andre aksjer falt. Alt i alt endte S&P 500 ned 1,3 prosent. Dollaren har svekket seg med 0,6 prosent mot euro siden i går morges og med 1,0 prosent mot japanske yen. Forventingene til renteøkninger i år løftet seg litt etter de sterke amerikanske tallene, men lange statsrenter trakk litt ned.

 

Teksten er et utdrag fra morgenrapporten til makroanalyse-teamet i DNB Markets. Klikk på vedlegget (bindersen) for å lese hele rapporten.