avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Tyrkia annonserer store kutt

Community Manager
Community Manager

Den tyrkiske finansministeren Berat Albayrak hadde i går et telefonmøte med 6000 investorer om hvordan myndighetene vil håndtere den pågående krisen. Gitt markedsbevegelsene det siste døgnet var møtet en suksess, og Albayrak klarte i det minste å få stormen litt på avstand. Tyrkiske lire er ned rundt 3 prosent mot dollaren det siste døgnet.
 
I møtet fortalte Albayrak at Tyrkia vil ta omfattende grep for å få landet på rett kjøl. Alle departementene skal bli bedt om å kutte utgiftene med 10-30 prosent, og myndighetene satser mot et overskudd på primærbalansen, altså budsjettbalansen justert for netto renteinntekter, på 6 milliarder lira. I fjor hadde myndighetene et underskudd på 29 milliarder. Innstrammingen, som tilsvarer drøye 1,5 prosent av BNP omtales som den største finanspolitiske innstrammingen på 2000-tallet, men er langt fra umulig. Fra 2010 til 2011 økte primærbalansen med rundt 25 milliarder lira, men det var i en periode der Tyrkia syklisk utviklet seg svært sterkt. Det er tvilsomt at myndighetene får den samme «hjelpen» fra økonomien denne gangen.
 
Spørsmålet er om det er nok, og om Tyrkia har roet gemyttene tilstrekkelig til at de slipper å innføre kapitalkontroll og/eller låne fra IMF. Dels avhenger det av forholdet til USA, og det er trolig nødvendig for myndighetene å komme til en enighet med amerikanerne for at kapitalstrømmene bli positive igjen. Som nevnt tidligere i uken er Tyrkia avhengig av kapitalinngang for å få hjulene til å gå rundt, noe som er gjeldende selv med de annonserte kutt i går.

 

Les mer om gårsdagens rentemøte i Norges Bank, amerkianske nøkkeltall og stigning på børsen i går i morgenrapporten til makroteamet i DNB Markets. Klikk på bindersen for å lese hele rapporten.