avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Ukeslutt med payrolls og boligpriser

Moderator

work.jpegI dag kommer de månedlige jobbtallene fra USA. Det amerikanske arbeidsmarkedet er stramt, men markedet er blant annet spent på om det kommer tegn til at lønningene stiger, noe som igjen kan bety at inflasjonen snart skyter fart.

 

Dollaren har styrket seg på bred basis i løpet av det siste døgnet. Særlig svenske og norske kroner, samt den kinesiske yuanen, har trukket svakere. Bevegelsen kan føres tilbake til eskaleringen av handelskonflikten mellom USA og Kina de siste dagene, med trusler om enda høyere tollsatser.

 

Klikk her for å lese hele morgenrapporten fra makroteamet til DNB Markets

 

Dagens viktigste publiseringer kommer fra USA. Vi venter at sysselsettingen (non-farm payrolls) økte med solide 180 000 personer i juli, etter en oppgang på hele 213 000 måneden før. Konsensusestimatet ligger litt høyere, på 193 000. Arbeidsledigheten ventes å ha avtatt litt, til 3,9 prosent, mens lønnsveksten anslås å ha steget med 0,3 prosent. Senere i ettermiddag publiseres ISM-indeksen for tjenestesektoren. Den er ventet å ha avtatt litt i juli, men om konsensusanslaget på 58,6 slår til vil nivået fortsatt være forenelig med sterk aktivitetsvekst.
 
Klokken 10 får vi NAV-tall for den norske registrerte arbeidsledigheten i juli. I likhet med konsensus anslår vi en oppgang i raten på to tideler til 2,4 prosent. Det skyldes kun sesongmessige forhold – det er vanlig at flere melder seg ledig om sommeren. Rensker vi for denne faktoren er tendensen synkende: vi anslår 300 færre arbeidsledige personer i Norge i løpet av juli.
 
En time etterpå publiseres den norske bruktboligstatistikken. Etter prisfallet i fjor fikk boligmarkedet vind i seilene tidlig i år. Nå spørs det om boligprisgaloppen fortsetter, eller om markedet roer seg. Vi holder en knapp på sistnevnte, som følge av regjeringens videreføring av boliglånsforskriften, utsikter til høyere rente og et økende tilbud av boliger på markedet. Får vi rett, økte prisene med 0,2 prosent fra juni til juli, justert for sesongvariasjoner, etter en flat utvikling måneden før.
 
Om boligprisgaloppen derimot fortsetter i tiden som kommer, vil det bety at gjeldsveksten tar seg opp igjen og at en allerede høy gjeldsbyrde blant husholdningene stiger brattere. Det øker sårbarheten for bråe tilbakeslag i norsk økonomi ved et senere tidspunkt. Linken mellom boligpriser og gjeld ser vi tydelige spor av i gårsdagens utlånsundersøkelse. Stikk i strid med bankenes forventning i vinter har husholdningenes etterspørsel etter lån tatt seg tydelig opp i andre kvartal.