avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Vekstbrems i Kina

Community Manager
Community Manager

I morgentimene i dag fikk vi en mengde nøkkeltall fra Kina, som bekreftet av aktivitetsveksten er på vei ned. Av tallene som konsensus lager anslag på kan vi merke oss at investeringsveksten avtok med 0,5 prosentenheter til 5,5 prosent å/å. Tallene viser utviklingen hittil i kalenderåret, og er sånn sett en dårlig temperaturmåler på utviklingen den siste måneden. Den store endringen fra juni til juli vitner derimot om en ganske kraftig forverring den siste måneden. Rensker vi for utviklingen tidligere i år, kommer vi til en nedgang i veksttakten til 3,0 prosent. Med unntak av noen enkeltmåneder i forbindelse med kinesisk nytter, har investeringsveksten aldri vært så svak på 2000-tallet. Oppbremsingen skyldes nedgang i investeringen til statsbedriftene og lokalmyndigheter, hvis investeringer falt med 9 prosent å/å.  
 
Den svake utviklingen er ikke tilfeldig. Myndighetene har lenge hatt et mål om lavere gjeldsgrad og redusert finansiell sårbarhet. Forholdet mellom forpliktelser og eiendeler i statsbedriftene skal ned med 2 prosentenheter innen 2020. Det kan høres puslete ut, men er atskillig mer enn statsbedriftene har å klart levere til nå. Skal man lykkes må myndighetene mest sannsynlig strupe all vekst i investeringene til statsbedriftene frem til 2020.
 
Handelskrigen vil sannsynligvis føre til at målet skyves ut i tid. I juli, kun et halvt år etter at myndighetene kom på banen med 2 prosent-målet, uttalte en sentral Sasac-talsmann at det er normalt med «litt svingninger» på veien mot lavere gjeldsgrad. Sasac er administrator og planlegger for alle de store statsbedriftene. Senere i juli kom Politbyrået, som er den øverste komiteen i kommunistpartiet, med en klar beskjed om at det var ønskelig med en mindre aggressiv tilnærming til gjeldssituasjonen i statsbedriftene. Med andre ord ligger det an til at myndighetene nok en gang trykker på gasspedalen for å kontre effektene av svakere etterspørsel.

Les mer om småsur stemning på børsene, status i valutamarkedene, styringsrente på 45 prosent i Argentina og vareproduksjonen i eurosonen i morgenrapporten til makroteamet i DNB Markets. Klikk på bindersen for å lese hele rapporten.