avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Videre oppsiderisiko for oljeprisen

Community Manager
Community Manager

Oljeprisen på høyeste nivå på fire år. Trumps annonsering av at USA trekker seg ut av Iran-avtalen bidro til å løfte oljeprisen med godt over 2 prosent sist uke, og prisen på brent blend handler i underkant av 77 dollar fatet i morgentimene. En kansellering av avtalen betyr i praksis en gjeninnføring av sanksjonene, som ble opphevet i 2015, og tilsier at amerikanske selskaper må avvikle alle kontrakter med Iran i løpet av en tre til seks måneders periode. Oljesanksjonene er intet unntak og vil etter alt å dømme ramme oljeeksporten fra Iran, OPECs tredje største oljeeksportør, kraftig. Ifølge Financial Times spriker anslagene på kutt i Irans oljeeksport fra 200 000 fat per dag til 1,5 millioner fat per dag.

 

Fortsatt økt oppsiderisiko for oljeprisen. De geopolitiske spenningene kommer på toppen av et allerede stramt oljetilbud, og gjør markedet mer sårbart for økt usikkerhet. Samtidig murrer risikobildet flere steder. Urolighetene mellom Jemen og Saudi-Arabia har tiltatt den siste tiden og søndag denne uken (20. mai) er det duket for presidentvalg i Venezuela. Samlet sett trekker risikofaktorene på oppsiden de neste månedene og vår oljeanalytiker Torbjørn Kjus ser utsikter til at oljeprisen vil stige videre opp mot 80 dollar fatet frem mot sommeren

 

Les mer om effekten fra sekundære sanksjoner,  lavere kronekjøp fra Norges Bank og norske BNP-tall i morgenrapporten til makroteamet i DNB Markets. Klikk på bindersen for å lese hele rapporten.