avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Marked

Community Manager
441 visninger
0 Kommentarer

 

stortingsbygningen_400x240.jpgSett med en makroøkonom sine briller var det få overraskelser i det norske Statsbudsjettet for 2019. Innretningen av budsjettet var som ventet nøytral, med en oljepengebruk (eller strukturelt oljekorrigert budsjettunderskudd om du vil) på 231,2 mrd. kroner. Som andel av trend-BNP var dette uendret fra 2018 (på 7,5%), og budsjettet bidrar sånn sett hverken til å stimulere eller bremse økonomien.

Les mer ...

664 visninger
0 Kommentarer

I etterkant av finanskrisen har vi sett sentralbankene grave stadig dypere i verktøykassen i et forsøk på å få verdensøkonomien på rett kjøl igjen. Virkemidler som for få år siden virket nær utenkelige, har blitt det normale. Null eller negative renter, flerårig likviditetslån til bankene og kjøp av både stats- og selskapsobligasjoner får ingen å løfte et øyebryn lenger. Mest ekstreme i virkemiddelbruken har nok japanerne vært. Sentralbanken eier nå knappe 45 prosent av utestående statsgjeld og har blitt en så stor eier på Nikkei-børsen, at kjøpene av aksjer nå gjøres på Topix-børsen. Veksten har tatt seg opp i takt med det globale oppsvinget, men lønnsveksten har forblitt lav og inflasjonen er fortsatt langt under sentralbankens mål på 2 prosent.
 
Ryktene om nye, ukonvensjonelle tiltak overrasker derfor ikke. Før helgen kunne japanske aviser melde at regjeringen gikk med planer om å sette ut i livet tiltak ført i pennen av en av statsminister Abes rådgivere. Koichi Hamada, som mannen heter, er ingen hvem som helst. Professoren i økonomi ved Yale anses nemlig å være en av hovedarkitektene bak Abenomics.
 
Hamada søker i første rekke å løse Japans langsiktige utfordringer,... Japanerne er blant verdens mest bemidlede folk med fordringer på utlandet tilsvarende 60% av BNP. Andelen av dette som plasseres hjemme er imidlertid betydelig høyere enn hva tilfellet er i andre land. Det til tross for at landet er svært avhengig av import, særlig av energi og mat. Med en raskt aldrende befolkning, vil man på sikt bli enda mer avhengig av import. Det i en situasjon hvor yenen gradvis svekker seg og man får stadig mindre for pengene, skal vi tro på valutateorien*.

 

architecture-bay-boat-326410.jpgI dag publiseres det tall for industriproduksjonen i både Norge og Tyskland. Begge er ventet å reversere deler av bevegelsen fra mai, i Tyskland etter kraftig oppgang og her hjemme etter et fall. I løpet av natten vil få et sammendrag av diskusjonen på forrige rentemøte i Japan og tall for kinesisk utenrikshandel. Sistnevnte har nok potensialet til å skape overskrifter om det skulle avvike vesentlig fra forventningene.

 

Klikk her for å lese hele morgenrapporten fra makroteamet til DNB Markets

Community Manager
573 visninger
0 Kommentarer

 

LCI IC Manufactoring Packaging Papirfabrikk.jpgMorgenrapport 8. desember 2017. Industriproduksjonen her hjemme virker å flate ut. I oktober steg produksjonen med 0,7 prosent fra september, etter en oppgang på 2,8 prosent måneden før. 

Les mer ...

Emner