avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Marked

564 visninger
0 Kommentarer

Det har blitt mye Trump i sommer. De siste dagene har den amerikanske presidenten kapret overskriftene først ved å true med å innføre tollsatser på all import fra Kina. Kina har unnlatt å kommentere Trumps utspill, men det betyr ikke at Beijing ikke tar Trump seriøst. Får Trump viljen sin biter han seg selv i halen. Amerikanske selskaper står for drøye 40 prosent av Kinas eksport til USA, enten direkte eller ved at de server andre selskaper med innsatsvarer. 
 
I tillegg overrasket han de fleste ved å kritisere Fed for å heve styringsrenten fordi det motvirker effekten av hans egen stimulerende økonomiske politikk. Det er ikke vanlig at en president blander seg inn i pengepolitikken på en slik måte. Sentralbanken skal være uavhengig, og Trumps kommentarer er alt annet enn heldige. Vi tviler selvsagt på at Jerome Powell Fed lar seg påvirke av Trumps uttalelser. Men vissheten om at Trump ikke bryr seg om Feds uavhengighet kan være nok til å forsterke uroen i markedene.
 
Trumps suverene evne til å kapre overskrifter har gitt Kina muligheten til å jobbe i det stille. For mens Trump har vært opptatt med å kritisere konkurrenter så vel som allierte, har Kinas politiske ledere vært på en sjarmoffensiv i Europa, Midtøsten og Afrika. President Xi Jinping har de siste ukene vært på rundreise i Midtøsten og Afrika, for å forsterke båndene til denne råvaretunge delen av verden. Først var han i Emiratene, før han reiste videre til Senegal, Rwanda, Sør Afrika og Mauritius. I forrige uke arrangerte Kina i tillegg det 20. toppmøtet mellom EU og Kina. Møtet resulterte i en felles uttalelse der det blant annet sto at «Both sides firmly supported the rules-based, transparent, non-discriminatory, open and inclusive multilateral trading system with the WTO as its core». Noe særlig lenger kunne ikke lederne i de to økonomiene ha strukket seg uten å kritisere USA direkte. Og kanskje enda viktigere: Båndene mellom Tyskland og Kina ser ut til å bli bedre. For ikke lenge siden reiste statsminister Li Keqiang til Europas største økonomi for å møte Angela Merkel. Møtet resulterte blandet annet i at de to landene signerte forretningsavtaler for en samlet verdi på 20 milliarder dollar.

 

Les mer i morgenrapporten fra makroteamet til DNB Markets ved å klikke her

 

Emner