avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Marked

Community Manager
539 visninger
0 Kommentarer

 

china business.jpgEn av ingrediensene i handelsdisputten mellom USA og Kina, er kinesiske myndigheters håndtering av valutakursen. Den amerikanske administrasjonen har lenge ment at det kinesiske valutakursregimet gir kineserne en konkurransemessig fordel ved å bidra til en kunstig svak yuan som stimulerer kinesisk eksport og bremser importen. Kritkken har fått ytterligere grobunn i kjølvannet av at yuanen har svekket seg til de svakeste nivåene siden 2008 i løpet av sommeren og høsten.

Les mer ...

Community Manager
484 visninger
0 Kommentarer

 

italia.jpgPolitico meldte i går at Europakommisjonen vurderer å innføre sanksjoner mot Italia for brudd på EU-reglene allerede i slutten av november. Nyheten ble imidlertid raskt avvist som «fake news» av kommisjonens Pierre Moscovici. Vi har hele tiden ventet at det vil ta lang tid før kommisjonen eventuelt innfører sanksjoner mot Italia, fordi prosessen dit er både komplisert og treg. Først må Italia godkjenne budsjettet i parlamentet, deretter vil kommisjonen vurdere om det skal settes i gang en såkalt «excessive deficit procedure» (EDP).

Les mer ...

Community Manager
686 visninger
0 Kommentarer

 

markedssyn.jpgDet store spørsmålet om dagen er om den volatiliteten vi opplever i aksjemarkedet er en korreksjon eller starten på en langvarig nedgang i aksjemarkedet. Svaret vårt på det er begge deler.

Les mer ...

Community Manager
435 visninger
0 Kommentarer

 

balanse.jpegSvake nøkkeltall tynget europeiske aksjemarkeder i går, mens det var oppgang i USA som følge av sterke selskapsresultater. Så skal det legges til at utviklingen i amerikanske teknologiaksjer var som en berg- og dalebane, før Facebook leverte bedre kvartalstall etter stengetid. Oljeprisen falt ytterligere en dollar på rapporter om at India og Kina vil trosse amerikanske sanksjoner, og fortsatt kjøpe olje fra Iran. Oljeprisfall til tross, kronen handlet sideveis, rundt 9,54 mot euro. Det er mer enn man kan si om pundet, som svekket seg ytterligere på økt Brexit-usikkerhet.

Les mer ...

Community Manager
461 visninger
0 Kommentarer

 

Rentemarkedet.jpgS&P500 falt med 0,7% i går, men var en periode ned mer enn 2%, noe som relateres til bekymringene om en eskalerende handelskrig. Men børsene i Asia ser ikke ut til å bekymre seg så mye. I Japan er i skrivende stund Topix opp 1,3%, mens Hang Seng-indeksen i Hong Kong har steget med 0,2%. Shanghai-indeksen er opp 1,6% i skrivende stund. I Europa steg Euro stoxx600 med 0,9%, og Oslo børs var opp hele 1,5%. Dollaren har styrket seg med 0,6% mot japanske Yen, og marginalt mot euro siden i går morges. Norske kroner har svekket seg litt.

Les mer ...

Community Manager
546 visninger
0 Kommentarer

 

rød tast.jpegForrige uke ble avsluttet med nok en svak dag på børsene. Amerikanske S&P500 falt 1,7% fra torsdag til fredag og var dermed ned 3,9% fra fredagen før. Med en nedgang på nesten 9% den siste månedene, er S&P500 nå 0,6% lavere enn ved årsskiftet. I Europa var nedgangen på fredag litt mindre. Euro stoxx600 falt kun 0,8%. Men hittil i år har indeksen falt med 9,5%. Hovedindeksen på Oslo Børs falt med 1,2% på fredag og endte dermed uken ned 4,2%, men er fortsatt 5,9% høyere enn ved inngangen til året.

Les mer ...

Community Manager
523 visninger
0 Kommentarer

 

Riksbanken.jpgDagens viktigste begivenhet er rentemøtet i Riksbanken. Det er ventet at reporenten vil holdes uendret på -0,5 prosent også på dette møtet. Det er likevel sannsynlig at to av de fem representantene i rentekomiteen (Ohlsson og Flodén) vil stemme for å heve renten denne gang. Ohlsson har for øvrig stemt for å sette renten opp på alle møtene hittil i år. Skingsley kan dessuten komme til å stemme for en oppjustering av rentebanen. Men, et flertall for heving blir det definitivt ikke på dette møtet.

Les mer ...

Community Manager
499 visninger
0 Kommentarer

 

aksjemarked.jpegKinesiske aksjemarkeder fikk seg et betydelig løft i gårsdagens handel. CSI300 indeksen, som dekker selskaper på børsene i Shanghai og Shenzhen, steg 4,3 prosent på mandag og var opp over 8 prosent siden fredag morgen. Oppgangen mandag var den sterkeste siden november 2015. Oppsvinget skyldes at de kinesiske myndigheter signaliserte ytterligere stimulanser av økonomien. Signalene må ses i lys av at børsene hadde falt rundt 30 prosent så langt i år.

Les mer ...

Community Manager
430 visninger
0 Kommentarer

 

berg og dalbane.jpgSelv om den italienske børsen til slutt endte sideveis på fredag, var dagen preget av mye volatilitet. Dagen begynte surt etter at Europakommisjonen på torsdag leverte et brev til Italias finansminister, Giovanni Tria, som sa at det nye budsjettet er i alvorlig brudd med EUs regler. Statsrentene steg, og rett før lunsj var tiårsrenten oppe i 3,80 prosent.

Les mer ...

Community Manager
447 visninger
0 Kommentarer

 

rød tast.jpegBørsene verden over falt på ny i går, med hovedindeksene i USA og Europa ned henholdsvis 1,4 og 0,5%. Dollaren styrket seg og 10-årige amerikanske statsrenter falt tilbake igjen, etter å ha steget til over 3,20% på onsdag. Asiatiske børser er stort sett i rødt i dag, med en nedgang på rundt 0,3% i de store markedene, med unntak av Japan, som er ned over 1%.

Les mer ...

Community Manager
458 visninger
0 Kommentarer

 

Rentemarkedet.jpgTo dager på rad med børsoppgang virker å være for mye å be om i dagens marked, og etter den solide oppgangen på amerikanske børser på tirsdag, var hovedindeksen, S&P 500, nær uendret i går, og endte så vidt på minussiden. I Europa falt børsene litt mer, og hovedindeksen, Stoxx 600, falt 0,4%. Asiatiske børser er også i rødt i dag. At oppgangen fra tirsdag ikke varte ved skyldes nok flere forhold, men kanskje først og fremst at investorer, i kjølvannet av den siste tids renteoppgang, har blitt mer usikre på veien videre for aksjemarkedet.

Les mer ...

Community Manager
441 visninger
0 Kommentarer

 

aksjer.jpegDen forsiktige stemningen som har preget markedene etter børsuroen forrige uke, ble i går erstattet med langt mer positive toner og en markert oppgang på børsene, spesielt i USA. Hovedindeksen, S&P500, steg med 2,15%, som er den største oppgangen på en dag siden slutten av mars. Oppgangen var sterkest blant teknologiaksjer, og Nasdaq-indeksen steg med hele 2,9%.

Les mer ...

Community Manager
477 visninger
0 Kommentarer

 

water.jpgEtter er par turbulente dager fikk vi en liten pust i bakken på fredag, med børsoppgang i både Asia og USA. Europeiske markeder endte imidlertid i minus for tredje dag på rad, og børsene i Asia faller igjen i dag. Det, kombinert med at nedsalget i Europa tiltok fredag ettermiddag, til tross for at børsene i USA da var på god vei opp, vitner om at stemningen blant investorer fortsatt er nokså forsiktig. Europeiske investorer turte ikke å gå fra jobb fredag og satse på at uroen var over for denne gang, og basert på hvordan børsene i Asia starter uken i dag gjorde de rett i det.
 

Les mer ...

Community Manager
835 visninger
0 Kommentarer

 

Aksjemarkedet.jpgAksjeoppgang i deler av Asia i dag: Oslo Børs var blant de europeiske børsene som fikk seg en trøkk i går, med et fall på 2,5% fra i går morges. De amerikanske aksjeindeksene fortsatte dessuten nedover, men fallet var ikke like markant som dagen før. Både S&P og Dow Jones var ned 2,1%, mens NASDAQ, som var mest skadelidende på onsdag, falt med 1,3%. Utviklingen i Asia i dag er litt mer blandet, med et lite fall for Topix og Shanghai-indeksen, mens Hang Seng er opp 1,2%.

Les mer ...

Community Manager
464 visninger
0 Kommentarer

 

fed.jpgDet var Trumps kommentar til det største børsfallet i USA på over åtte måneder. S&P er ned med 3,3% siden i går morges. Etter fem dager på rad med fall, er dette den lengste perioden med nedgang i hovedindeksen siden Trump ble president. Dow Jones er ned med 3,1%, mens teknologitunge NASDAQ har falt hele 4,1%. Salget av aksjer gikk verst utover teknologisektoren.

Les mer ...

Community Manager
486 visninger
0 Kommentarer

 

italia.jpgItalienske tiårs statsrenter gjorde et stort byks i går, da de steg med rundt 15 basispunkter til 3,72 prosent. Oppgangen ble imidlertid kortvarig, og renten falt med mer enn 20 punkter til 3,48 prosent etter lunsj. Hva som drev nedgangen i rentene er litt usikkert, men vi tviler på at det er knyttet til gårsdagens uttalelser fra italienske politikere. Spreaden mot tyske renter, som bikket 300 punkter tidligere denne uken, har dermed falt til 293 basispunkter.

Les mer ...

Community Manager
418 visninger
0 Kommentarer

 

stortingsbygningen_400x240.jpgSett med en makroøkonom sine briller var det få overraskelser i det norske Statsbudsjettet for 2019. Innretningen av budsjettet var som ventet nøytral, med en oljepengebruk (eller strukturelt oljekorrigert budsjettunderskudd om du vil) på 231,2 mrd. kroner. Som andel av trend-BNP var dette uendret fra 2018 (på 7,5%), og budsjettet bidrar sånn sett hverken til å stimulere eller bremse økonomien.

Les mer ...

Community Manager
551 visninger
0 Kommentarer

 

china.jpgPBOC reduserer reservekrav for kinesiske banker: Den kinesiske sentralbanken (PBOC) annonserte på søndag at den reduserer reservekravet for store og små banker med ett prosentpoeng til henholdsvis 15,5% og 13,5% (fra 15. oktober). Ifølge sentralbanken selv bidrar dette til å frigjøre reserver til en verdi av 750 mrd. yuan eller 109 mrd. dollar og er videre ment å lette finansielle vilkår for kinesiske bedrifter.

Les mer ...

729 visninger
0 Kommentarer

Uken har så langt vært preget av gode nyheter og tall for den amerikanske økonomien, f.eks. et rekordhøyt nivå på bedriftstilliten for næringer utenom industri. Sentralbanksjef Powell har i sine taler denne uken omtalt økonomien i svært så rosende ordelag. Nå gjenstår det bare at også arbeidstallene for september overrasker positivt. Er det sannsynlig?  

 

Sysselsettingen ventes ifølge Bloomberg å øke med 185 000 hvilket er 16 000 lavere enn i august. Enkelt hevder at det er en september-effekt i tallene. Selv om tallene er sesongjusterte, har de ofte           hatt en tendens til å skuffe i september. Det skjedde senest i fjor og kan skje igjen i år, men statistikken viser at dette ikke er noe som inntreffer hvert år. Både i 2014 og 2016 var det kraftig oppgang i sysselsettingen i september. Det er også mulig at vi vil se negative effekter av den kraftige orkanen Florence som slo inn over Østkysten i begynnelsen av måneden. Men selv om orkaner hindrer mange i komme seg på jobb, vil de typisk også føre til at mange må jobbe med redningsaksjoner, opprydning og gjenoppbygging etterpå. Det er heller ikke mulig å se negative orkaneffekter i de ukentlige tallene for førstegangssøkende til ledighetstrygd, slik vi f.eks. så i forbindelse med fjorårets kraftige orkaner. I tillegg steg delindeksen for sysselsetting i ISM for næringer utenom industri kraftig til hele 62,4 i september, det høyeste som er registrert siden datainnsamlingen startet i 1997. Det høye nivået tilsier i seg selv en kraftig oppgang i sysselsettingen. Vi holder derfor en knapp på at sysselsettingen vil overraske positivt, og anslår en vekst på 225 000.  

 

Ledigheten er ifølge Bloomberg ventet å falle til 3,8 prosent, et anslag vi deler. I mai var ledigheten også nede på dette nivået, men ellers må vi tilbake til 1969 for i finne en like lav ledighet. Fortsatt sterk vekst i økonomien tyder på at ledigheten skal mer ned, selv om utviklingen ser ut til å gå litt i rykk og napp. Tallene fra «household survey» er dessuten ganske så volatile på månedsbasis, så her er det ofte overraskelser. En oppgang i sysselsettingen vil kunne bli utlignet av at arbeidsstyrken også øker. Lønnsveksten har økt relativt sterkt de seneste månedene, med en oppgang per måned på 0,3 prosent i juli og 0,4 prosent i august. Vi venter derfor en mer moderat oppgang på 0,2 prosent i september.     

 

Dollaren har styrket seg markert mot euro den siste uken. Forrige torsdag ble EURUSD handlet på 1,1750, og i går var kursen nede i 1,1470. Flere forhold bidrar trolig til å forklare denne utviklingen. Uro rundt Italias budsjett og forholdet til EU har bidratt til å svekke euroen. Gode amerikanske tall og sentralbanksjef Powells tale trakk i retning av en sterkere dollar. Dersom arbeidstallene overrasker positivt, kan dollaren komme til å styrke seg ytterligere.   

 

Markedet er fortsatt ikke villig til å ta helt innover seg «guidingen» fra en stadig mer optimistisk amerikansk sentralbank. Til tross for at Fed har hevet renten hvert kvartal siden desember 2016 (med unntak for september i fjor, da nedtrappingen av balansen ble igangsatt), priser markedet fortsatt kun inn tre hevinger innen utgangen av 2019. Fed indikerer fire hevinger og vi anslår at det kommer fem. Markedet har imidlertid justert prisingen noe opp denne uken og dette har også bidratt til et betydelig løft i de lange statsrentene. Det kraftige rentehoppet bidro til å dempe utviklingen i aksjemarkedene i år, som endte med nedgang både i Europa og i USA.

 

Les mer...

773 visninger
0 Kommentarer

Tiårsrenten i USA gjorde i går et byks på 12 basispunkter til 3,18 prosent, det høyeste nivået siden 2011. Sist renten beveget seg like mye opp på en dag var i mars 2017, men da var rentenivået atskillig lavere. Oppgangen er først og fremst et utrykk for at amerikansk økonomi går godt, noe gårsdagens nøkkeltall bekreftet. ISM-indeksen for tjenestesektoren steg med hele 3,1 poeng til 61,6 i september. I løpet av indeksens levetid har det kun skjedd en gang at den har vært like høyt, og det var i august 1997. Oppgangen var bredt basert, med bedring i alle underindekser.  

 

Det er ikke bare Donald Trump som har fått med seg at økonomien går bra. I en rekke taler denne uken har Feds Jerome Powell beskrevet økonomien i svært positive ordelag. Dette fortsatte i går, da Powell sa at økonomien for øyeblikket opplever «a remarkably positive set of economic circumstances, and we’re working hard to try to sustain the expansion and keep unemployment low and keep inflation right on target». Powell fortsatte å snakke markedene opp, og sa videre at «There’s really no reason to think that this cycle can’t continue for quite some time.”  

 

Powell var tydelig på at pengepolitikken fortsatt er ekspansiv, men at rentene gradvis vil bli nøytrale. Rentene kan, ifølge Powell, også bli innstrammende, før han la til at vi fortsatt er et godt stykke unna nøytrale renter.  

 

Med så godt driv i økonomien kan det virke pussig at ikke sentralbanken benytter seg av muligheten til å stramme til raskere. Motargumentet er selvsagt det nominelle bildet, som har beveget seg svært tregt denne sykelen. Kjerneprisveksten har steget til 2 prosent, men viser få tegn til en akselererende oppgang. De fleste mål for lønningene viser fortsatt en stigende men moderat lønnsvekst, og langt lavere enn økonomien normalt har hatt med så høy kapasitetsutnyttelse som nå. En rekke bedriftsundersøkelser, som småbedriftsindeksen til NFIB og Feds egen Beige Book, viser derimot at stadig flere bedrifter på tvers av sektorer og stater rapporterer om vanskeligheter med å skaffe seg kvalifisert arbeidskraft. Om noe, peker det i retning av videre oppgang i lønnsveksten.  

 

Spørsmålet er om Fed kan gå vekk fra sin gradvise renteoppgang, til en raskere innstrammingstakt.

 

Les mer....

700 visninger
0 Kommentarer

Den italienske tiårsrenten steg til høyeste nivå på over fire år: Ligaens Claudio Borghi uttalte i går at han var overbevist om at Italia ville ha løst de fleste av problemene sine hvis landet hadde hatt en egen valutakurs. Ikke overraskende, ga dette store utslag i italienske statsrenter. Uttalelsen ble senere trukket tilbake av både han selv og visestatsminister Luigi Di Maio, som sa at Italia ikke har noen planer om å gå ut av euroen. Den italienske tiårsrenten steg likevel videre i går og er i skrivende stund 3,45%. Det er 15 basispunkter høyere enn i går morges og det høyeste nivået siden mars 2014. Den tyske tiårsrenten falt på sin side med 5 basispunkter i går til 0,42% og spreaden mellom de to tiårsrentene steg dermed til over 300 basispunkter. Samtidig fortsatte samtaler om budsjettet, der det siktes mot et underskudd på 2,4%. Di Maio sa i går at budsjettforslaget vil leveres til parlamentet i dag.  

 

Oljeprisen holdt seg nær 85 dollar per fat i går og prisen på nordsjøolje er nå på det høyeste nivået på fire år. Det virker å være sanksjonene mot Iran og redusert tilbud av olje fra Iran og Venezuela som har drevet siste tids oppgang. Kronekursen var lite endret mot euro i går. EURNOK handler rundt 9,45 og snuser på de «lave» nivåene vi så i juni og juli, før kursen fikk seg en ny tur opp. Den norske kronen styrket seg imidlertid mot den svenske i går med en nedgang i SEKNOK på 0,4% til 0,907.  EURSEK er på sin side opp med 0,6% til 10,42.  

 

Optimistisk sentralbanksjef: Den amerikanske sentralbanksjefen, Jerome Powell, holdt i går kveld en tale om utsiktene for sysselsetting og inflasjon i USA. Det var lite pessimisme å spore budskapet hans. Powell sa han føler at den amerikanske økonomien er på grensen til en «historical rare», en æra med ultralav arbeidsledighet og inflasjon under kontroll i overskuelig fremtid. Det høres kanskje for godt ut til å være sant… Powell forsikret oss om at det ikke var tilfellet og avviste både at inflasjonen kunne skyte fart og presse frem hyppigere rentehevinger og at handelsrestriksjonene kunne føre til en varig oppgang i inflasjonen. Dette stemmer for så vidt med vårt eget syn, men i motsetning til Powell, som ser ut til å vente en opptur i overskuelig fremtid, tror vi heller det er et spørsmål om når, enn om, det kommer en ny nedtur i den amerikanske økonomien.  

 

Svakere trend i det norske boligmarkedet: I dag publiserer Eiendom Norge boligprisstatistikken for september. Vi venter at den sesongjusterte boligprisindeksen var uendret i september, noe som tilsvarer et ujustert fall i boligprisene på drøye 1% fra måneden før. Etter at boligprisene hentet seg relativt kraftig inn de første fem månedene av 2018, var prisveksten mer dempet over sommeren, og prisene falt sesongjustert med 0,1% i august. Vi tror på fortsatt svak prisvekst utover høsten nå som husholdningene begynner å ta inn over seg at boliglånsrentene skal litt opp, samtidig som tilbudet av boliger sannsynligvis vil stige i månedene fremover. Lageret av usolgte bruktboliger har allerede steget til høye nivåer i historisk målestokk og i august i år var antall usolgte boliger i Norge som helhet høyere enn i august 2009. Det er vanlig at boligprisene avtar noe på høsten, så våre forventninger om flat eller svakt stigende sesongjustert vekst de nærmeste månedene tilsvarer at de ujusterte prisene vil avta litt gjennom resten av året. Boligpristallene fikk tidvis utslag i markedene i fjor høst, da internasjonale aktører virket bekymret over utviklingen i både det svenske og det norske boligmarkedet. I år har imidlertid reaksjonene vært marginale.

 

Les mer...

750 visninger
0 Kommentarer

Det ble med én dag med nedgang på europeiske børser. I går snek optimismen seg tilbake i markedene, med oppgang på EuroStoxx 600 på 0,4 prosent, mens Dax-indeksen i Tyskland steg 0,8 prosent. Milanobørsen, som falt nesten 4 prosent på fredag, fortsatte imidlertid videre ned, med et fall på 0,5 prosent. Også i andre deler av verden øynet investorene kjøpsmuligheter. I USA steg S&P 500 0,4 prosent, mens Dow Jones var opp 0,7 prosent. I Asia i morgentimene i natt den japanske børsen steget med 0,3 prosent, mens Hangseng-indeksen i Hongkong er ned hele 1,6 prosent. Nedgangen i sistnevnte rapporteres å være knyttet til fornyet mistro til at USA og Kina kommer til en enighet.    

 

Det er tvilsomt at gårsdagens optimisme skyldtes at Italias visestatsminister Matteo Salvini i går uttalte at «the gentlemen of the spread» vil forstå at budsjettet vil bære med seg frukter som gir høyere vekst og lavere gjeld. I stedet bør børsoppgangen ses i lys av at amerikanerne tidlig på mandag morgen ble enige med Canada om en ny handelsavtale. Tidligere i høst ble amerikanerne enige med Mexico om en ny avtale, og som Donald Trump tvitret i går vil den nye avtalen hete noe så kreativt som «The United States Mexico Canada Agreement», eller USMCA. Detaljene rundt den nye avtalen er fortsatt litt uklare, men de viktigste endringene rapporteres å være at amerikanske bønder får bedre muligheter til å eksportere melkeprodukter til Canada. I tillegg innebærer avtalen at minst 75 prosent av innsatsvarer som benyttes i produksjonen av biler for salg i et av de tre landene, skal være produsert i enten USA, Canada eller Mexico. Kravet var tidligere at lokalproduserte innsatsvarer skulle utgjøre 62,5 prosent.  

 

Justeringene av gamle NAFTA blir egentlig underordnet. Det viktige her er at USA viderefører handelsavtale med sine to naboland, som først og fremst er et utrykk for den fryktede handelskrigen ikke blir global, men en bilateral konflikt mellom USA og Kina.

 

Les mer...

Community Manager
782 visninger
0 Kommentarer

Tilfredsstillende vekst-og inntjeningsbilde er fortsatt de viktigste driverene i aksjemarkedet. Det er imidlertid mange utfordringer knyttet til en så langvarig oppgang som vi har lagt bak oss. Vi tror derimot ikke de materaliserer seg med det aller første. Det ser heller ut som politisk uro, i alle fall på kort sikt,  har roet seg. Vi vekter også opp japanske aksjer i fra under-  til nøytralvekt.  I renteporteføljen gjør vi ingen endringer. Vi ligger undervektet lange internasjonale obligasjoner.

Les mer ...

726 visninger
0 Kommentarer

Det blir nok mang en italiener som setter morgenespressoen i halsen i dag. For fredagens markedsreaksjon på den italienske regjeringens budsjettforslag var på ingen måte av det milde slaget. Etter at statspapirmarkedet i Italia åpnet skjøt rentene i været, med tiåringen opp hele 30 punkter frem til lunsj. Deretter roet det seg litt ned, og rentene korrigerte ned til 3,15% mot slutten av dagen, som tilsvarer et løft på rundt 20 basispunkter siden markedet åpnet. Samtidig falt tyske renter, slik at spreaden økte med 25 basispunkter til 267 basispunkter. 

 

Den store bevegelsen bør dels ses i lys av at regjeringen landet på et budsjett som var mer ekspansivt enn finansminister Giovanni Tria har sagt at han er villig til å gå med på. Teknokraten Tria, som var et krav for at presidenten skulle godta regjeringssamarbeidet mellom Ligaen og Femstjernersbevegelsen, har siden i sommer sagt at han maks vil gå med på et underskudd på 1,6 prosent av BNP. Hadde han lyktes, ville det gitt en nedgang i underskuddet på ½ prosentenheter fra i år til neste år. Nå blir det i stedet en økning på en ½ prosentenheter.  

Utgiftsforskjellen kan neppe forklare hele rentebevegelsen. Regjeringspartiene har lenge varslet at utgiftene vil øke, og økningen som partiene nå har blitt enige om bør ikke ha kommet som et sjokk på markedene. Og selv med det nye budsjettforslaget er Italia innenfor kravet i Maastricht-traktaten på 3 prosent. Det er riktig nok en mulighet for at EU-kommisjonen vil konkludere med at budsjettet er basert på urealistiske premisser. I så tilfelle vil kommisjonen gjøre egne beregninger basert på den regjeringens foreslåtte økonomiske politikk. Om beregningene viser at underskuddet blir større enn 3 prosent, kan kommisjonen vende tommelen ned til budsjettet. At det skjer hører imidlertid til sjeldenhetene, og noe vi anser som nokså usannsynlig.

Ballen spilles nå videre over til ratingbyråene. Moody’s, som har Italia under vurdering, har tidligere advart at ratingen vil kuttes dersom myndighetenes politikk svekker offentlige finanser og reverserer tidligere reformer. Fitch, som har en BBB-rating på Italia, har landet på negativt utsyn, mens S&P foreløpig har stabilt utsyn på sin BBB-rating. Risikoen er todelt. Lavere rating kan bidra til at investorer må selge seg ned på italiensk stat, som kan gi økte renter. Og skulle alle ratingbyråene nedgradere Italia fra investment grade til high yield, så kan ikke lenger ECB kjøpe italienske statspapirer i sitt verdipapirprogram. ECB vil fortsatt ha muligheten til å kjøpe italienske statspapirer via andre markedsprogrammer, men det er liten tvil om at QE har hatt en positiv effekt på italienske lånekostnader de siste årene.

 

Les mer...

703 visninger
0 Kommentarer

Tidlig på dagen i går virket det å herske kaos i italiensk politikk. Det planlagte budsjettmøtet ble utsatt og partene virket å stå langt fra hverandre. Ryktene gikk om at den partiuavhengige, teknokratiske finansminsteren Tria hadde truet med å gå av, noe som senere ble tilbakevist. Uansett truet uansett representanter for regjeringspartiene med å ikke la han være med videre. Utpå kvelden ble det klart at regjeringspartiene har funnet plass for flere av sine valgløfter, som skattekutt, borgerlønn og reversering av deler av pensjonsreformen de siste årene. Budsjettunderskuddet foreslås dermed til 2,4 prosent av BNP, en god del høyere enn forslaget fra Tria på 1,6 prosent. Ingen overraskelse da at Reuters i morgentimene i dag kan melde om at presidenten ber Tria trekke seg.  

 

Oppi all viraken i italiensk politikk, gjennomførte det italienske finansdepartementet en auksjon av statsobligasjoner. Etter at de opprinnelige beløpene i de ulike obligasjonene ble nedskalert noe, var interessen god. Så får vi se hva obligasjonsmarkedenes dom blir ved åpning i dag. Ingen blir overrasket om italienske renter stiger, og at differansen mot andre lands renter øker. Euroen var under press helt fra morgentimene, og falt nesten 1 cent til 1.1650 gjennom dagen. Mens det generelt var god stemning i aksjemarkedene, med oppgang i både Europa og USA, falt det italienske aksjemarkedet med 0,6 prosent i går.

 

Også andre steder råder det politisk kaos. I Tyskland blir situasjonen for forbundskansler Merkel stadig vanskeligere. Hennes nære allierte gjennom 13 år, Volker Kauder, ble ikke gjenvalgt som parlamentarisk leder for CDU. Det skjer kort tid før lokalvalg og partikongressen. Opptakten til de konservatives landsmøte i Storbritannia vitner om splid innad i partiet. I et innlegg i Daily Telegraph i går omtaler tidligere utenriksminister Boris Johnson den britiske regjeringens håndtering av Brexit prosessen som «en kollektiv svikt».

 

Les mer...

 

 

Community Manager
411 visninger
0 Kommentarer

 

fed.jpgViktigst på nøkkeltallskalenderen denne uken er nok dagens rentemøte i Fed, selv om nok rentebeslutningen i seg selv neppe avstedkommer den store overraskelsen. Veksten har tatt seg opp etter det svake første kvartalet, og farten i økonomien er god. Bedringen i arbeidsmarkedet har fortsatt.

Les mer ...

Community Manager
509 visninger
0 Kommentarer

 

NOK.jpgFor nesten tre år siden, etter at oljeprisen hadde falt og kronen svekket seg kraftig, skrev undertegnede en kommentar med ovennevnte tittel. Motivasjonen var å forklare at vi trodde den svake kronen var til låns og at det var flere faktorer som ville begrense de positive effektene av den svake kronen på etterspørselen i norsk økonomi. Mens det førstnevnte som kjent ikke har slått til, kan det sistnevnte likevel ha noe for seg. Lærebøkene forteller oss at en svekkelse av kronen skal gjøre import dyrere, dreie etterspørselen mot innenlandsk produserte varer og tjenester og løfte inflasjonen. Samtidig skal svekkelsen gjøre vår eksport mer konkurransedyktig, og føre til høyere eksportvekst.

Les mer ...

Community Manager
593 visninger
0 Kommentarer

 

stål.jpegDet er nesten som om sommermånedene allerede er glemt i finansmarkedene, og da tenker jeg ikke på det fine været, men at det i en periode kunne virke som om det meste bar galt av sted. Det globale oppsvinget mistet kraft anført av svakere vekst i Kina, konflikter mellom Canada/Tyrkia og Russland/USA bidro til at den geopolitiske usikkerheten økte og usikkerheten om soliditeten i enkelte fremvoksende økonomier var stor. Viktigst, handelskonflikten mellom Kina og USA ble trappet kraftig opp. På toppen av det hele skilte USA seg ut; her var og er veksten god og inflasjonen nær målet. Sentralbanken er inne i en rentehevingssykel, hvilket forsterker utfordringene i fremvoksende økonomier.
 

Les mer ...

Community Manager
387 visninger
0 Kommentarer

 

step.jpgNorges Bank leverte en svært så varslet renteheving i går, men helte samtidig kaldt vann i blodet på alle som ventet en mer offensiv hevingsstrategi framover. Rentebanen ble ikke oppjustert, slik analytikerkorpset (inkludert oss) og markedet hadde ventet. Den ble faktisk noe nedjustert, litt i starten av 2019, men mest (9 basispunkter) lengst ute i prognoseperioden (2021). Banen indikerer nå en «sikker» renteheving i mars 2019, mens sannsynligheten for at hevingen kommer før den tid er betydelig senket.

Les mer ...

688 visninger
0 Kommentarer

Analytikere og markedsaktører er samstemt: På Bankplassen gjør sentralbanksjef Olsen seg i skrivende stund seg klar til å levere et rentehopp, for andre gang i sin karriere. Klokken 10 i dag blir styringsrenta justert opp fra historisk lave 0,5 prosent, til 0,75 prosent. Spenningen i dag er først og fremst knyttet til renteprognosen i Pengepolitisk rapport. Hvor offensivt planlegger sentralbanken å gå fram på veien mot et mer normalt rentenivå?  

 

Vi tror sentralbanken vil varsle en litt raskere renteoppgang enn de gjorde i juni. Alle de «tradisjonelle» faktorene peker i den retning. Det største bidraget vil trolig komme fra kronekursen, som til tider vært langt svakere enn Norges Banks anslag, til tross for at rentedifferansen mot våre handelspartnere har økt i samme periode. Den handelsveide kronen (I-44) har så langt i tredje kvartal vært nesten to prosent svakere enn anslått. I øyeblikket, på tampen av kvartalet, er vi etter en periode med styrkelse «bare» 0,7 prosent svakere. Dagens nivå er likevel fortsatt 2 prosent svakere enn det sentralbanken i juni anslo for fjerde kvartal.  

 

Sammen med høyere inflasjon enn anslått, høyere oljepriser og lavere pengemarkedspåslag vil valutakursutviklingen bidra til å løfte sentralbankens renteprognose. På den annen side tror vi skjønnsmessige vurderinger, knyttet til ønsket om å gå forsiktig fram i ukjent terreng, vil begrense løftet. Eksempelvis tror vi ikke at dagens prognose vil varsle en sannsynlighetsovervekt for heving allerede i desember.

 

I denne vurderingen legger vi stor vekt på det sentralbanken skrev i juni: Usikkerhet om virkninger av en høyere rente kan tale for å se an virkningene av den første renteøkningen før renten heves videre. Med mindre Olsen og co har gjort helomvending på dette punktet, tilsier en slik holdning at en desemberheving heller ikke blir gjort til et hovedscenario på dagens møte.   

 

Får vi rett, blir rentebanen løftet med om lag 10 basispunkter de neste tre årene (se detaljer i Kyrre og Jeanettes forhåndsomtale). Den vil da indikere at det kan bli tre hevinger i 2019, opp fra to hevinger i junibanen. Etter vårt syn vil et slikt løft trolig gi beskjedne markedsutslag, i form av en marginal renteoppgang og en nedgang i EURNOK på 2-5 øre. Skulle banen derimot – mot formodning - bli holdt uendret vil det kunne gi en merkbar svekkelse av kronen. På samme måte tror vi en oppjustering av banen på mer enn 15 basispunkter vil kunne sende kronekursen betydelig sterkere.

 

Klikk her for å lese mer i morgenrapporten fra markoteamet til DNB Markets

 

 

Emner