avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Marked

742 visninger
0 Kommentarer

Den italienske tiårsrenten steg til høyeste nivå på over fire år: Ligaens Claudio Borghi uttalte i går at han var overbevist om at Italia ville ha løst de fleste av problemene sine hvis landet hadde hatt en egen valutakurs. Ikke overraskende, ga dette store utslag i italienske statsrenter. Uttalelsen ble senere trukket tilbake av både han selv og visestatsminister Luigi Di Maio, som sa at Italia ikke har noen planer om å gå ut av euroen. Den italienske tiårsrenten steg likevel videre i går og er i skrivende stund 3,45%. Det er 15 basispunkter høyere enn i går morges og det høyeste nivået siden mars 2014. Den tyske tiårsrenten falt på sin side med 5 basispunkter i går til 0,42% og spreaden mellom de to tiårsrentene steg dermed til over 300 basispunkter. Samtidig fortsatte samtaler om budsjettet, der det siktes mot et underskudd på 2,4%. Di Maio sa i går at budsjettforslaget vil leveres til parlamentet i dag.  

 

Oljeprisen holdt seg nær 85 dollar per fat i går og prisen på nordsjøolje er nå på det høyeste nivået på fire år. Det virker å være sanksjonene mot Iran og redusert tilbud av olje fra Iran og Venezuela som har drevet siste tids oppgang. Kronekursen var lite endret mot euro i går. EURNOK handler rundt 9,45 og snuser på de «lave» nivåene vi så i juni og juli, før kursen fikk seg en ny tur opp. Den norske kronen styrket seg imidlertid mot den svenske i går med en nedgang i SEKNOK på 0,4% til 0,907.  EURSEK er på sin side opp med 0,6% til 10,42.  

 

Optimistisk sentralbanksjef: Den amerikanske sentralbanksjefen, Jerome Powell, holdt i går kveld en tale om utsiktene for sysselsetting og inflasjon i USA. Det var lite pessimisme å spore budskapet hans. Powell sa han føler at den amerikanske økonomien er på grensen til en «historical rare», en æra med ultralav arbeidsledighet og inflasjon under kontroll i overskuelig fremtid. Det høres kanskje for godt ut til å være sant… Powell forsikret oss om at det ikke var tilfellet og avviste både at inflasjonen kunne skyte fart og presse frem hyppigere rentehevinger og at handelsrestriksjonene kunne føre til en varig oppgang i inflasjonen. Dette stemmer for så vidt med vårt eget syn, men i motsetning til Powell, som ser ut til å vente en opptur i overskuelig fremtid, tror vi heller det er et spørsmål om når, enn om, det kommer en ny nedtur i den amerikanske økonomien.  

 

Svakere trend i det norske boligmarkedet: I dag publiserer Eiendom Norge boligprisstatistikken for september. Vi venter at den sesongjusterte boligprisindeksen var uendret i september, noe som tilsvarer et ujustert fall i boligprisene på drøye 1% fra måneden før. Etter at boligprisene hentet seg relativt kraftig inn de første fem månedene av 2018, var prisveksten mer dempet over sommeren, og prisene falt sesongjustert med 0,1% i august. Vi tror på fortsatt svak prisvekst utover høsten nå som husholdningene begynner å ta inn over seg at boliglånsrentene skal litt opp, samtidig som tilbudet av boliger sannsynligvis vil stige i månedene fremover. Lageret av usolgte bruktboliger har allerede steget til høye nivåer i historisk målestokk og i august i år var antall usolgte boliger i Norge som helhet høyere enn i august 2009. Det er vanlig at boligprisene avtar noe på høsten, så våre forventninger om flat eller svakt stigende sesongjustert vekst de nærmeste månedene tilsvarer at de ujusterte prisene vil avta litt gjennom resten av året. Boligpristallene fikk tidvis utslag i markedene i fjor høst, da internasjonale aktører virket bekymret over utviklingen i både det svenske og det norske boligmarkedet. I år har imidlertid reaksjonene vært marginale.

 

Les mer...

Emner