avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Marked

Community Manager
475 visninger
0 Kommentarer

 

balanse.jpegSvake nøkkeltall tynget europeiske aksjemarkeder i går, mens det var oppgang i USA som følge av sterke selskapsresultater. Så skal det legges til at utviklingen i amerikanske teknologiaksjer var som en berg- og dalebane, før Facebook leverte bedre kvartalstall etter stengetid. Oljeprisen falt ytterligere en dollar på rapporter om at India og Kina vil trosse amerikanske sanksjoner, og fortsatt kjøpe olje fra Iran. Oljeprisfall til tross, kronen handlet sideveis, rundt 9,54 mot euro. Det er mer enn man kan si om pundet, som svekket seg ytterligere på økt Brexit-usikkerhet.

Les mer ...

Community Manager
498 visninger
0 Kommentarer

 

fed.jpgDet var Trumps kommentar til det største børsfallet i USA på over åtte måneder. S&P er ned med 3,3% siden i går morges. Etter fem dager på rad med fall, er dette den lengste perioden med nedgang i hovedindeksen siden Trump ble president. Dow Jones er ned med 3,1%, mens teknologitunge NASDAQ har falt hele 4,1%. Salget av aksjer gikk verst utover teknologisektoren.

Les mer ...

619 visninger
0 Kommentarer

 

markedsoppdatering Uke 37.pngRiktignok så det ut til at uroen rundt Tyrkia avtok litt i forrige uke, noe som blant annet resulterte i at landets 10 års statsrente falt med 170 basispunkter, ref. graf nedenfor. På den annen side var det andre uromomenter innen fremvoksende økonomier som meldte seg. Det gjelder spesielt Sør Afrika som teknisk sett falt inn i en resesjon (to kvartaler på rad med fall i BNP) for første gang på nesten et tiår. Dette øker det allerede høye presset på den sørafrikanske randen, og valutaen er svekket med ytterligere 5 prosent mot USD forrige uke.

Les mer ...

Community Manager
1344 visninger
0 Kommentarer

top banner.jpg

 

 

Avkastningen i globale aksjer var svak i august, men ble positiv målt i norske kroner. Økt usikkerhet rundt global handel bidrar til vi beholder aksjer på undervekt. Samtidig er vekst og inflasjonsbildet sterkt nok til at vi liker sykliske aksjer bedre enn defensive, er positive til kredittrisiko, og liker kort rentebinding bedre enn lang. 

Les mer ...

Community Manager
753 visninger
0 Kommentarer

 

Aksjemarkedet.jpgFred og fordragelighet rådet i finansmarkedene i går, til tross for overskriftene om Trumps kommentarer om dollaren og handelskonflikten med Kina. Det gjenstår å se om de siste Trump-relaterte overskriftene preller av på markedsaktørene i like stor grad i dag. I løpet av natten kom nemlig nyheten om at Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, har sagt seg skyldig i det som trolig blir ansett som ulovlige valgkampbidrag. Cohen skal på vegne av Trump ha betalt to kvinner for ikke å gå til pressen med historier om angivelige affærer i forkant av presidentvalget i 2016. Dette er dårlig nytt for Trump, både politisk og juridisk. En sittende president kan ikke tiltales for lovbrudd på samme måte som vanlige folk, men dersom lovbruddet han anklages for er tilstrekkelig alvorlig, øker det sjansen for at Kongressen reiser mistillitsforslag mot ham. Ettersom mellomvalget til Kongressen er bare 11 uker unna, og demokratene har en rimelig sjanse til å overta majoriteten i Representantenes hus, er ikke dette et helt utenkelig scenario. Avsløringene fra Cohen, som for øvrig kom samtidig som Trumps tidligere valgkampsjef, Paul Manafort, ble siktet for bedrageri og skatteunndragelse, er nok heller ikke positivt for den forestående valgkampen.
 

Les mer ...

Community Manager
673 visninger
0 Kommentarer

 

dollar.jpgMed lite nøkkeltall på agendaen og ellers sparsommelig med nyheter virket investorene å legge godviljen til grunn i går, og tenke at «no news is good news» hva gjelder Tyrkia, Italia, handelskrig og alt annet man har bekymret seg over i det siste. Dermed fikk vi også nok en dag med oppgang på børsene, og den amerikanske hovedindeksen, S&P 500, steg et lite knepp for tredje dag på rad, og nærmer seg igjen toppnoteringen fra januar.  

Les mer ...

566 visninger
0 Kommentarer

Gårsdagens toppmøte mellom Donald Trump og EUs Jean Claude Juncker endte mer positivt enn vi hadde ventet på forhånd. De to politiske lederne ble enige om å jobbe mot «null tollsatser, null handelsbarrierer og null subsidier på industrielle varer utenom biler». Begge I tillegg lovet begge to å sette alle tollsatser på vent så lenge det pågår forhandlinger. Endelig har EU lovet å øke importen av soyabønner og LNG.
 
Veien videre ser nå litt lysere ut, selv om det er mye som gjenstår før vi kan fjerne risikoen for økt proteksjonisme mellom EU og USA. Det er kun en drøy uke siden at Trump omtalte EU som en «fiende» når det kom til handel. Selv om de to økonomiene nå har blitt enige om å sette tollsatser på vent, er det langt fra sikkert at Trump holder seg til dette over tid. Erfaringen fra forhandlingene mellom USA og Kina er at dette kan svinge fort.

 

Gårsdagens nøkkeltall fra Europa var litt mer positive enn ventet. Fra eurosonen fikk vi tall for pengemengden og utlån, som viste en bedring fra mai til juni. Pengemengdeveksten, målt ved M3, steg med 4,4 prosent år/år i juni, opp fire tideler fra mai. I forkant hadde konsensus ventet uendret vekst. Parallelt med dette tiltok låneveksten. Den ujusterte veksten i utestående lån avtok riktig nok med en tidel til 3,1 prosent år/år. Justerer vi imidlertid for salg og verdipapirisering av lån, økte låneveksten med to tideler til 3,5 prosent år/år.

 

Les mer i morgenrapporten fra makroteamet til DNB Markets ved å klikke her

 

 

567 visninger
0 Kommentarer

Det har blitt mye Trump i sommer. De siste dagene har den amerikanske presidenten kapret overskriftene først ved å true med å innføre tollsatser på all import fra Kina. Kina har unnlatt å kommentere Trumps utspill, men det betyr ikke at Beijing ikke tar Trump seriøst. Får Trump viljen sin biter han seg selv i halen. Amerikanske selskaper står for drøye 40 prosent av Kinas eksport til USA, enten direkte eller ved at de server andre selskaper med innsatsvarer. 
 
I tillegg overrasket han de fleste ved å kritisere Fed for å heve styringsrenten fordi det motvirker effekten av hans egen stimulerende økonomiske politikk. Det er ikke vanlig at en president blander seg inn i pengepolitikken på en slik måte. Sentralbanken skal være uavhengig, og Trumps kommentarer er alt annet enn heldige. Vi tviler selvsagt på at Jerome Powell Fed lar seg påvirke av Trumps uttalelser. Men vissheten om at Trump ikke bryr seg om Feds uavhengighet kan være nok til å forsterke uroen i markedene.
 
Trumps suverene evne til å kapre overskrifter har gitt Kina muligheten til å jobbe i det stille. For mens Trump har vært opptatt med å kritisere konkurrenter så vel som allierte, har Kinas politiske ledere vært på en sjarmoffensiv i Europa, Midtøsten og Afrika. President Xi Jinping har de siste ukene vært på rundreise i Midtøsten og Afrika, for å forsterke båndene til denne råvaretunge delen av verden. Først var han i Emiratene, før han reiste videre til Senegal, Rwanda, Sør Afrika og Mauritius. I forrige uke arrangerte Kina i tillegg det 20. toppmøtet mellom EU og Kina. Møtet resulterte i en felles uttalelse der det blant annet sto at «Both sides firmly supported the rules-based, transparent, non-discriminatory, open and inclusive multilateral trading system with the WTO as its core». Noe særlig lenger kunne ikke lederne i de to økonomiene ha strukket seg uten å kritisere USA direkte. Og kanskje enda viktigere: Båndene mellom Tyskland og Kina ser ut til å bli bedre. For ikke lenge siden reiste statsminister Li Keqiang til Europas største økonomi for å møte Angela Merkel. Møtet resulterte blandet annet i at de to landene signerte forretningsavtaler for en samlet verdi på 20 milliarder dollar.

 

Les mer i morgenrapporten fra makroteamet til DNB Markets ved å klikke her

 

Community Manager
1292 visninger
0 Kommentarer

 

Kjell G.jpgVerden – og ikke minst markedene – frykter handelskrig. President Donald Trump startet det hele med sitt «America First»-program under valgkampen i 2016, men det er først etter innføringen av konkrete tollbarrierer mot omverdenen de siste ukene at alvoret har sunket inn.

Les mer ...

Community Manager
644 visninger
0 Kommentarer

 

euro.jpgSom vi ventet annonserte ECB på gårsdagens rentemøte at verdipapirkjøpene vil bli trappet ned fra 30 mrd. euro per måned til 15 mrd. per måned i fjerde kvartal i år. Programmet for kjøp av verdipapirer (APP) vil avsluttes fra årsskiftet.

Les mer ...

Community Manager
517 visninger
0 Kommentarer

 

Trygghetssokende.jpgPresident Trump overrasket lørdag med en Twitter-beskjed om at USA likevel ikke vil skrive under på slutterklæringen fra G7-møtet i Canada, som følge av kritiske ytringer fra den canadiske statsministeren. Ordkrigen ser ikke ut til å ha satt noen støkk i etter hvert herdede markeder.

Les mer ...

Community Manager
555 visninger
0 Kommentarer

 

Aksjemarkedet.jpgPresident Trump og Kim Jong Un har en date og har nå også en tid. Etter mye frem og tilbake er det nå bestemt at de skal møtes 12. juni kl 09 i Singapore. Trump kommer til møtet med tilbud om amerikanske investeringer i Nord-Korea dersom Kim Jong Un gir opp sitt atom- og rakettprogram.

Les mer ...

Community Manager
1166 visninger
0 Kommentarer

 

Kjell G.jpgMens Donald Trump forsøker å legge an en forsonende tone mot Kina og Nord-Korea, og egentlig har ønsket – men ikke maktet – det samme overfor Russland, er han nådeløs i sin behandling av USAs tradisjonelle allierte i Europa. Hvorfor denne helomvendingen bort fra tidligere amerikansk utenrikspolitikk? Det er det nok ikke så lett å forklare utfra vanlige geopolitiske analysemetoder – hovedforklaringen ligger nok i Trumps eget hode – det lettomskiftelige «verkstedet» for amerikansk politikkutforming for tiden.

Les mer ...

Community Manager
498 visninger
0 Kommentarer

 

handel.jpgMorgenrapport 26. mars 2018. Frykten for en eskalering av proteksjonistiske tiltak var som en klam hånd om markedet forrige uke, og amerikanske børser endte med den verste uken siden januar 2016. S&P 500 og Dow Jones var ned nesten 6 prosent. Samtidig er amerikansk 10 års statsrente om lag uendret til tross for at Fed hevet renten.

Les mer ...

Emner