avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

En inngangsport til Kinas startup-økosystem!

Super bidragsyter


Bilde_En inngangsport til Kinas startup-økosystem.jpg
I forrige innlegg tok jeg for meg noen strategiske vurderinger man bør tenke igjennom før man eventuelt søker lykken i Kina. Dette innlegget vil gi deg en liten oversikt over ulike aktører som kan hjelpe deg ut av startgropen i det kinesiske markedet.

 

Hvor skal jeg?
La oss starte med location, location, location. Det finnes mange forskjellige byer i Kina som tilbyr startups og vekstbedrifter gode vilkår. Startup Genome kåret nylig de 20 beste startupøkosystemene i verden, og fant plass til både Beijing og Shanghai innenfor topp 10. Kort fortalt kan man si at de forskjellige byene har funnet sine ulike nisjer, basert på hvilke bransjer de primært tiltrekker seg. En forenklet fremstilling av de ulike byene kan se slik ut:


Beijing: Området Zhongguancun omtales ofte som Kinas Silicon Valley, og har i likhet med originalen nærhet til flere prestisjeuniversiteter som en av sine store fordeler. Programvareselskap foretrekker ofte Beijing. Et stort antall lokale og multinasjonale selskaper har forskningsavdelinger i Zhongguancun inkludert Baidu, Lenovo, Xiaomi, Google og Microsoft. Området var en av Kinas første forskningsparker etablert sent på 80-tallet, huser i dag over 10 000 selskap og tiltrekker seg 1/3 av all venturekapital i Kina.


Shanghai: God tilgang på risikokapital og god tilgang på talent nevnes ofte som Shanghais fremste styrker. Byen er mer vestlig orientert, noe som ofte er attraktivt for utenlandsk arbeidskraft. Primært er fokuset på finans og retail, ikke tech. En massiv størrelse på befolkningen, omtrentlig 23 millioner, gir mange muligheter men også utfordringer. I 2016 økte veksten i bedriftsetableringer med over 20 %, men høye levekostnader er en ulempe for startups.


Shenzhen: Hardware-hovedstad i Kina, og også for verden som helhet. Ble i 1980 utnevnt til Kinas første «special economic zone», noe som ble startskuddet for en eventyrlig vekst i både befolkning, kjøpekraft og forretningsutvikling. Shenzhen ligger rett nord for Hong Kong og drar nytte av å kunne bygge bro mellom fastlandet og resten av verden, via Hong Kong. Er i dag hovedsetet til blant annet Tencent, ZTE, DJI og Huawei.


Hong Kong: Som et av verdens finansielle hovedseter har Hong Kong gode muligheter for fintech-selskap. Styresett, jus og patentrettigheter har flere likheter med vesten takket være fortiden som britisk koloni, noe mange anser som en stor fordel. Fungerer ofte som en smidigere overgang til Kina enn ved å etablere seg på fastlandet, men denne proxy-funksjonen skaper også ekstra lag med administrative byrder.


Bygg nettverk
Kineserne snakker ofte om viktigheten av «guanxi», løst forstått som nettverk og forretningsforbindelser, for å kunne drive effektiv forretning i Kina. Co-working spaces, inkubatorer og akseleratorer er ofte gode steder å bygge nettverk. Her er en oversikt over noen av de som opererer i Kina:


HAX - med base i Shenzhen spesialiserer denne akseleratoren seg på å utvikle hardware. Startet opp i 2012 og har både akselerator, vekstprogram og venture. Med eget søsterkontor i San Fransisco har Hax de siste 3 årene introdusert 65+ produkter på markedet, innenfor områder som autonome kjøretøy, helsemonitorer og kretskort-printere.


Xnode – er lokalisert flere steder i Shanghai, og er en blanding av både co-working space, inkubator og akselerator. De samarbeider blant annet med ZJ Innopark, som er en av Kinas største forskningsparker, og har et tett samarbeid med lokalt næringsliv gjennom sitt corporate innovation program. Porteføljeselskapene er en 50/50 blanding av lokale og utenlandske bedrifter.


nHack - er en norsk akselerator i Shanghai som starter opp med første kull høsten 2017. Målet er å akselerere 3-5 selskap hvert kvartal. Det er åpent for alle norskregistrerte aksjeselskap å søke, men fokuset er blant annet på smarte byer, fintech, havrommet og bioøkonomi. Med forbindelser til ChinaEquity Group vil nHack også stå for venturekapital.


Plug and play – Med tilstedeværelse i 8 kinesiske byer, og mer enn 9 ulike land globalt, er Plug and Play en av de største aktørene på markedet. De investerer årlig i mer enn 100 selskap globalt, og har blant annet fostret PayPal, Dropbox og Lending Club. De samarbeider med over 20 av de ledende venturefondene i verden.


Flere akseleratorer

 

Flere co-working spaces

 

Finansiering
Det er mye risikovillig kapital i Kina. De fleste er enige i at myndighetenes begrensninger på internasjonale kapitaloverføringer resulterer i at en stor del av kinesisk formue ikke kan investeres utenfor Kina. Dette gjør at gode startups prises høyt. I 2016 ble det investert $46 milliarder dollar i venturekapital i Kina, og i andre kvartal 2017 ble det satt ny rekord både for antall investeringer og totalt volum. Noen av de mest aktive finner du her:


SOSV – står bak både Chinaccelerator og HAX og investerer i omtrent 150 selskap hvert år. Fondet forvalter $300m og dekker både Kina, USA og Europa med fokus på programvare, IoT, transport og bioteknologi.


Sequoia Capital China - Har en track-record uten like i Kina med mer enn 6 enhjørninger i porteføljen, inklusiv Alibaba, Sina Weibo, og Didi. Opprinnelig basert i Silicon Valley og Boston, men ekspanderte tidlig til Kina sammenlignet med andre vestlige venturefond. Har finansiert mer enn 300 selskap i Kina, og fokuserer på TMT, helse, konsum & service, samt industriell teknologi.


Tencent - Er nettgiganten bak Wechat, QQ og Tencent Games som er dominerende i markedet for sosiale nettverk og chat i Kina. Deres venture-arm har så langt 15 enhjørninger i porteføljen og vokser raskt. Har i senere tid ekspandert innenfor AI, finans og geo-analyse.


ZhenFund - Etablert i 2011 i samarbeid med Sequoia, og er drevet av to kinesiske entreprenører. Gjorde 32 investeringer i 2016, og er blant topp 5 av de mest aktive investorene på markedet. Porteføljen består av 150+ selskap innen netthandel, IoT, gaming og utdanning. Spesialiserer seg på å akselerere selskap dannet av kinesere som er utdannet i vesten.


Andre venturefond

 

Red tape
Møtet med embedsverket på jakt etter visum er ofte den første terskelen for mange spirende Kina-farere.

Kina tilbyr ikke et eget visum for entrepenører, slik som for eksempel Sør-Korea, men har nylig endret sine visumkrav i et forsøk på å tiltrekke seg talenter fra det globale markedet. Mange tar i bruk kortidsvisum for forretningsreisende (30-90 dager) gjentatte ganger for å starte sonderingen av markedet. Etter hvert må man også vurdere om man evt. skal sette opp et utenlandskeid selskap i Kina, da kan dette være nyttig info.


Famous last words
Er du fortsatt rådvill, så kan det være nyttig å ta kontakt med Innovasjon Norge i Kina. De har lang erfaring med å bistå norske bedrifter i utlandet og har også politisk «guanxi». Eller, så kan du lese deg videre opp på Kinas startup-økosystem på verdens vide web. Her er noen interessante artikler å begynne med:

 

 

Forfatter:
Anders Skjærholt, atferdsøkonom med interesse for alt fra tech til eiendom. Jobber som forretningsutvikler i DNB innenfor IT-partnerskap, og er for tiden stasjonert i Shanghai.