avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Handler du med utlandet? Her har du nyttige tips for import

Premium bidragsyter

Ship_1100x500.jpg

 

Hva er verdien av et lass julenisser levert i februar? Eller en råvare som ankommer etter at produksjonen skulle vært ferdigstilt? Handler du med utlandet bør du sikre bedriften din økonomisk.

 

En kjent, men kanskje ikke så kjær, erfaring mange bedrifter gjør seg når de begynner å importere, er krav om forskuddsbetaling fra selger i utlandet. Noen opplever kravet som mangel på tillit og anser det som risikosport å betale for en vare de ikke har mottatt. Kan de være sikre på at selger i utlandet faktisk kommer til å levere bestillingen, med riktig kvalitet til rett tid?

 

Et annet aspekt er hva en forskuddsbetaling betyr for kontantstrømmen i bedriften. Enkel bedriftsøkonomi har som tommelfinger-regel at man ønsker lang kredittid hos leverandør, dette bidrar til effektiv likviditetsstyring. Forskuddsbetaling representerer økt press på kontantstrøm eller større trekk på kassekreditt, noe som på sikt vil føre til høyere kostnader og lavere lønnsomhet for bedriften.

 

Slik sikrer du importen:

  • Remburs er en godt etablert oppgjørsform ved internasjonal handel, som sikrer både levering av varer til kjøper og betaling til selger. Ved å foreslå oppgjør med en remburs kan du unngå forskuddsbetaling ved import, samt sikret deg rett leveranse til rett tid.
  • Det er også viktig å sikre seg mot valutasvingninger. Vi har dessverre lest om flere norske selskaper som den siste tiden har måttet låne seg opp på grunn av store tap på dollarkursen. Dette kunne vært unngått med valutasikring.
  • Dersom du ikke kan forhandle deg vekk fra forskuddsbetaling anbefaler vi at du ber om en forskuddsgaranti for beløpet. På denne måten reduseres risikoen for å betale for noe som aldri blir levert, eller levert til feil tid.

 

Det finnes flere muligheter for å sikre seg mot risiko og legge til rette for optimal kontantstrøm ved internasjonal handel. Vil du vite mer kan du lese videre her, eller ta kontakt med din rådgiver for en samtale.