avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Slik lykkes du med eksport

Premium bidragsyter

Ship2_1100x500-1024x465.jpg

Når bedriften din begynner å eksportere er det et tegn på at dere har tatt steget ut av hjemmemarkedet for videre vekst internasjonalt. Fantastiske muligheter venter, men det er også noen farer det kan være lurt å identifisere for å unngå svekket lønnsomhet eller i verste fall tap. Her har du råd til hvordan du lykkes med eksport.

 

I en vekstperiode presses ofte likviditeten, og økt ordrebok kommer naturlig nok før økte inntekter. Det også kan det ta litt tid før inntekter generert utenfor Norge befinner seg på konto.

 

Ta høyde for lang kredittid og valutakurssvingninger
Selv om vi i Norge og Norden gjerne har en kredittid på 30 dager og relativt kort transporttid, ser vi at markedspraksis i andre deler av verden kan strekke seg fra 60-180 dager, kanskje regnet fra tidspunktet varen er levert hos kunden – på andre siden av kloden. Da er det viktig at du som eksportør forstår hva det betyr i ekstra kostnader for bedriften, og hvilken innvirkning dette vil ha på lønnsomheten.

 

Hva om valutakursen svinger i “feil” retning i denne perioden? Det kan også være forskjell på inngått kredittid og faktisk kredittid. Noen kunder betaler ikke i tide – og i verste fall ikke i det hele tatt… Les om valutasikring her.

 

Viktig å avklare leveringsbetingelsene
Ved eksport skal man også bli enige om leveringsbetingelser; når ansees varen som levert? Er det når du står med skipningsdokumentet i hånden på kaien, når varen er levert på kai i kundens land – eller kanskje når kunden selv kommer og henter varen – hvis de i det hele tatt gjør det.

 

Dersom kunden ombestemmer seg og avbestiller, hva er sjansen for at du klarer å snu deg rundt i markedet og selge til en annen kunde? Dersom din bedrift produserer skreddersydde deler til detaljerte kravspesifikasjoner er varen kanskje ikke salgbar til andre enn den opprinnelige kunden?

 

Reduser risikoen
Pass på at bedriften din har garantier, risikoavlastning og veletablerte oppgjørsmetoder for internasjonal handel som sikrer oppgjør og forutsigbarhet. Visste du for eksempel at dersom du sikrer kontrakten din med en remburs, kan denne representere kilde til kortsiktig produksjonsfinansiering, i tillegg til at du er sikret oppgjør til avtalt tid?

 

Vil du lære mer om hvordan sikre deg som eksportør, les her eller kontakt din rådgiver for en samtale.