avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

Vil investere i selskaper som gjør en stor forskjell

Premium bidragsyter

IMG_4418.jpgThomas Due fra Venturelab og Christine Spiten fra Blueye.

- Selskaper som endrer verden med kunstig intelligens og internet of things er interessante, sier Thomas Due i investeringsselskapet Venturelab.

 

Det skjer mye innen ny teknologi og den digitale endringen påvirker hvilke selskaper det investeres i.

 

-Nå handler alt om ny teknologi, kunstig intelligens, simuleringer, analysering av realtime-data. Dette vektlegger vi tungt i våre investeringer, men vi er også inne i mye tradisjonell industri, sier Due.

 

-Når vi investerer i tidligfaseselskaper ser vi på selskaper som jobber med kunstig intelligens og internet of things. Noen selskaper vil kunne endre verden og gjøre en stor forskjell. Disse selskapene er opptatt av både bærekraft og ta i bruk mulighetene ny teknologi gir, sier Due.

 

Raskt ut i markedet
Due har jobbet i flere år som investor og forteller gjerne hva som skal til for at en startup skal finne en investor.

 

-Det er flere faktorer som spiller inn. Det er veldig viktig med et team som kan jobbe sammen, og som er interesserte i å inkludere flere folk etter hvert. De må presentere en klar strategi på hvordan produktet skal promoteres og hvordan det skal selges. Det er veldig mange som ikke lykkes, derfor må det være høy fokus på å få den første prototypen klar for salg. Det betyr at selskapene må jobbe raskt, sier Due.

 

-En ny trend er at investorene er mye mer involvert i selskapene de investerer i enn tidligere. Selskapene følges ettersom de vokser og investorene bidrar med mange råd og gode tips, sier Due.

 

Ansetter de som ser helheten
Blueye er et selskap som har vokst mye på kort tid. Selskapet ble etablert for 1,5 år siden med fire ansatte og en engleinvestor som la penger på bordet. Nå har de 16 ansatte og vokser stadig. Selskapet har utviklet en undervannsdrone med verdenslende undervannsteknologi.

 

-Vi har hele tiden lagt stor vekt på teamet, vi må alle ha de samme ambisjonene og den samme «driven» for at selskapet skal lykkes. Vi har lett etter de som er eksperter på områder som vi ikke har fra før og som har et sterkt indre ønske å skape denne undervannsdronen for å utforske havet. Vi har vært opptatt av å ansette personer som ser helheten i hvordan vi tenker, sier Christine Spiten, markedsdirektør i Blueye.

 

Dødens dal
Blueye er opptatt av at norske gründere når de når vekstfasen får tilgang til kapital slik at de ikke må legge inn årene.

 

-Vi er veldig fornøyd med hvordan startup-selskapene blir hjulpet opp og frem av regjeringen, Innovasjon Norge og alle støtteordningene. Men, mange vekstselskaper når dødens dal når de store pengene trengs. Det er vanskelig å skaffe mye penger for dem som jobber med å utvikle dyre produkter. Vi vurderer nå samarbeid med utenlandske investorer for vi satser videre, avslutter Spiten.

 

Vil vi høre fra deg
Hvilke erfaringer har du med involvering av investorer? Vi vil gjerne høre hva du tenker i kommentarfeltet under.