avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 

- Det er litt kjedelig å spare, for du vil heller bruke pengene med én gang

Barn må lære om privatøkonomi tidlig, mener personmarkedssjef Trond Bentestuen i DNB. Ida (10) på Årvoll skole i Oslo har gjennomgått «Lærepenger», og er godt i gang med sparingen.

 

 Lyden av fotball mot asfalt tvinger seg gjennom vinduene fra skolegården og inn i klasserommet til 6A på Årvoll skole i Oslo. Her har lærer Maria Høibjelke Sæternes satt seg ned med fire av elevene.

 

–  Hvor mye kan dere kjøpe for 200.000 kroner, spør hun og ser forventingsfult mot den lille forsamlingen.
–  En bruktbil, roper Julian Tallerås Hesselberg (10) umiddelbart.

 

Han legger raskt til at det finnes bruktbiler som også er langt rimeligere.

 

 I Spania så jeg en bil til 900 euro, som er cirka 9000 kroner, forklarer han.

 

Etter at elevene gjennomgikk læringsopplegget «Lærepenger», har det ikke bare blitt enklere å regne om verdien av penger i ulike valuta. Det har også blitt enklere å putte dem i sparegrisen.

 

(Saken fortsetter under)

 

Besøk nettsiden Lærepenger.no

 

–  Jeg sparer til nye snowboardboots, sier Ida Sveen Fjellestad (11).

 

–  Men det er litt kjedelig å spare, for man vil heller bruke pengene med én gang, mener Lea Marie Valan (11).

 

Hun forteller om en sparekonto som hun ikke får tilgang til før hun fyller 18 år. Det synes hun er greit.

 

–  Hvorfor er det så viktig å spare?

–  Hvis voksne bruker opp alle pengene sine, har de ikke råd til mat, strøm eller andre ting de trenger. Da kan de havne på Luksusfellen, sier Theo Werge Nilsen (10).

 

Lærepenger2.jpgLærer om penger: Elevene Lea Marie Valan (nærmest), Theo Werge Nilsen, Julian Tallerås Hesselberg, lærer Maria Høibjellke Sæternes og Ida Sveen Fjellestad i klasse 6A på Årvoll skole i Oslo. Foto: Stig Fiksdal

Unge med betalingsproblemer

 

Det er en bekymring personmarkedssjef Trond Bentestuen i DNB deler. Behovet for å lære norske barn om privatøkonomi er stort, mener han.

 

– Stadig flere unge havner i luksusfellen. Vi har ingen tid å miste når det gjelder å innføre tiltak, sier Bentestuen og refererer til at dagens unge har en samlet inkassogjeld på 1,1 milliarder kroner.

 

Tall fra inkassoselskapet Intrum Justitia viser at antallet unge som sliter med å betale regningene sine øker.

 

– Kontanter er på full fart ut av økonomien, elektroniske penger er mer abstrakte, og det stiller krav til nye læringsmetoder, tror Bentestuen.

 

Bentestuen_Storo-1726x1152.jpgLeder for personmarkedet Trond Bentestuen i DNB.DNB-rapporten «Rik og forsømt? - om økonomisk forståelse blant barn og unge», som gir innsikt i hva nordmenn tenker om barn og privatøkonomi, viser at ni av ti foreldre ønsker privatøkonomi inn som pensum i skolen.   

 

Bentestuen vil også ha penger på timeplanen, og oppfordrer lærere og foreldre til å ta i bruk «Lærepenger».

 

Undervisningsopplegget er utarbeidet av DNB i samarbeid med Røde Kors, med hensikt å utjevne sosiale forskjeller i samfunnet gjennom å lære barn om fornuftig pengebruk.

 

Håpet er at kunnskapen barna får, vil bidra til at de i fremtiden ikke vil begå økonomiske tabber som kan få konsekvenser for livskvaliteten. Hittil har over 60.000 barn gjennomgått «Lærepenge»-opplegget.

 

– Vi er nødt til å forebygge, sier Bentestuen.

 

Lærer: Involver barna

 

I klasse 6A på Årvoll skole har elevene fått et helt nytt syn på kostnadsnivå og forbruk etter «Lærepenger», forteller Sæternes.

 

Foreldre rapporterer om nye sparemål og fornyet motivasjon til å la sparegrisen være i fred.

 

– De holdt på å falle av stolene da de hørte at en leilighet kan koster flere millioner kroner. Men selv om de ble veldig overrasket, var det bra at de fikk vite det, mener Sæternes.

 

Hun ser ingen grunn til ikke å snakke med barna om penger, men tror mange foreldre i dag ikke prater om hva ting koster.

 

– Det har skjedd noe fra min og mine foreldres generasjon frem til i dag. Vi har vokst opp med å spise spagetti og ketchup flere ganger i uka, nå vokser mange opp med sushi og andre ferdigkjøpte middager. Kanskje glemmer mange å snakke om penger, fordi det ikke er en bekymring, tror Sæternes.

 

Les også: Unngå lommepenge-fella